Ξεκίνησαν με συμμετοχή κρητικής αντιπροσωπείας από την Ασή Γωνιά και τα Σφακιά, οι εκδηλώσεις για την 197η επέτειο από την 17η Μαρτίου 1821,  όπου οι Μανιάτες κήρυξαν τον πόλεμο κατά των Τούρκων

Με συγκίνηση και λαμπρότητα, ξεκίνησαν σήμερα στη Μάνη, οι τριήμερες εκδηλώσεις για την  επέτειο της έναρξης της Επανάστασης του 1821 με την συμμετοχή μεγάλης αντιπροσωπείας από την Ασή Γωνιά και τα Σφακιά, τιμώντας μια "ιστορική" φιλία αφού οι Μανιάτες συμμετείχαν στους αγώνες των Κρητικών κατά των Τούρκων.

Οι εκδηλώσεις θα είναι τριήμερες και θα διεξαχθούν στην Αρεόπολη και το Γύθειο, ενώ η κορύφωση τους θα λάβει χώρα το Σάββατο 17 Μαρτίου, στην Αρεόπολη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Σήμερα, πρώτη ημέρα των επετειακών εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Γύθειο στο Μνημείο Πεσόντων Ηρώων ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και απόδοση τιμών. Μαθητές έκαναν αναπαράσταση του πολεμικού συμβουλίου των Γρηγοράκηδων ενώ στην πλατεία του δημαρχιακού μεγάρου στο Γύθειο, την σκυτάλη των εκδηλώσεων πήραν και πάλι μαθητές που χόρεψαν παραδοσιακούς χωρούς.

Ξεχωριστή στιγμή κατά τη διάρκεια της κατάθεσης στεφάνων από αντιπροσωπεία κρητικών από τα Σφακιά, ήταν η στιγμή που ο Σήφης Μανούσακας είπε μια μαντινάδα για την βαθιά φιλία που συνδέει τους Μανιάτες και τους Κρητικούς που συμμάχησαν στον πόλεμο κατά των Τούρκων.

"Η Κρήτη ποτέ δεν την ξεχνά της Μάνης τη θυσία, παντονινά θα στέκεται αδελφική φιλία"

 
 
Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε και το μοιρολόι μπροστά από το μνημείο Πεσόντων Ηρώων
 

Ψυχική ανάταση προκάλεσε το τραγούδι που έγραψε ο Μανωλης Αγγελακης για τις εκδηλώσεις της 17ης Μαρτίου με τίτλο «Δε γονατίζει ο Έλληνας»

 
 
 
 
 
 
 

Δείτε το πρόγραμμα των εναπομείναντων εκδηλώσεων

Πέμπτη 15/3

18:00 - Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ανατ. Μάνης
Nostos Mani 2018. Η γιορτή του Νόστου των Μανιατών της διασποράς. Υποδοχή αντιπροσωπειών, ομιλία, συναυλία από τον Μουσικό Όμιλο Γυθείου.

Παρασκευή 16/3

Δημοτικός χώρος στάθμευσης έμπροσθεν κλειστού γυμναστηρίου Αρεόπολης
13:00: Ιππικές εκδηλώσεις Δήμου Ανατ. Μάνης. Τερματισμός ημερίδας ιππικής αντοχής. Συμμετέχουν: ο Πολιτιστικός Ιππικός Σύλλογος Μάνης 2008, ο Σύλλογος Φιλίππων Μάνης, ιππικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα και ελεύθεροι ιππείς της περιοχής. Απονομή βραβείων και αναμνηστικών μεταλλίων στους συμμετέχοντες από τον δήμαρχο Αν. Μάνης Πέτρο Ανδρεάκο.

Πλατεία Αθανάτων Αρεόπολης
15:00: Δημοτικοί παραδοσιακοί χοροί από τους μαθητές των σχολείων του Δήμου Αν. Μάνης και συλλόγους από όλη την Ελλάδα.
17:00: Άφιξη των επίσημων αντιπροσωπειών. Eπιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, απόδοση τιμών.

Κλειστό γυμναστήριο Αρεόπολης
18.00: Παρέλαση τμημάτων. Παραδοσιακοί χοροί συλλόγων από όλη την Ελλάδα. Λαμπαδηδρομία μαθητών. 

Σάββατο 17/3

Αρεόπολη
07:30: Χαιρετισμός της ημέρας με ταυτόχρονες κωδωνοκρουσίες όλων των εκκλησιών της Αρεόπολης.

Πλατεία Αθανάτων Αρεόπολης
08:00: Έπαρση της σημαίας.

Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αρεόπολης
11:00: Πέρας προσέλευσης επισήμων. Επίσημη δοξολογία, χοροστατούντος του τοποτηρητή ΙΜ Μάνης, σεβασμιώτατου μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου.
    
Πλατεία 17ης Μαρτίου 1821
11:30: Μετάβαση επισήμων στη θέση «Κοτρώνι». Καλωσόρισμα του δημάρχου. Αναπαράσταση της ορκωμοσίας των μανιάτικων οικογενειών από τους μαθητές. Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον περιφερειάρχη Πελοποννήοσυ Πέτρο Τατούλη.

Πλατεία Αθανάτων
13:00: Επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του ηρώου. Κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων νεκρών. Ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

13:20: Παρέλαση αναπήρων και θυμάτων πολέμου Ν. Λακωνίας, σχολείων, συλλόγων και στρατιωτικών τμημάτων.

Κλειστό γυμναστήριο Αρεόπολης
14:10: Δεξίωση των επίσημων αρχών. Υποστολή σημαίας.

 


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook