Αρχιερατικό τρισάγιο στον τάφο του πιλότου που σαν σήμερα έδωσε την ζωή του προασπίζοντας την Ελλάδα.

Λίγο πριν την μία το μεσημέρι της 23ης Μαΐου του 2006 δύο ελληνικά F-16 απογειώνονταν από την βάση της Σούδας με αποστολή την αναγνώριση έξι τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών που είχαν εισβάλλει στο FIR Αθηνών και κατευθύνονταν προς την Κρήτη.

Τα τουρκικά αεροσκάφη χωρίζονταν σε δύο σχηματισμούς των τριών και κατευθύνονταν προς την περιοχή που βρίσκονταν οι συστοιχίες των αντιαεροπορικών S-300 τα οποία ήθελαν να φωτογραφήσουν.

Ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης πλησίασε την μία τριάδα των τουρκικών μαχητικών για να προβεί στη διαδικασία της αναγνώρισης και εικονικής αναχαίτισης των εισβολέων. 

Ένα από τα δύο τουρκικά F-16 που συνόδευαν το τουρκικό RF-4 με τις φωτογραφικές μηχανές έκανε άτσαλους και επιθετικούς ελιγμούς για να παρεμποδίσει το ελληνικό μαχητικό.

Λίγα δευτερόλεπτα μετά, κατά τη διάρκεια της σκληρής αερομαχίας, το τουρκικό F-16 διεμβόλιζε το μαχητικό του Κώστα Ηλιάκη.Ήταν 12.42 της 23ης Μαΐου του 2006. 

Ο Τούρκος πιλότος έπεσε στη θάλασσα και διασώθηκε από παραπλέον δεξαμενόπλοιο.

Ολόκληρη η Ελλάδα “πάγωσε” στην αναγγελία της θλιβερής είδησης.

Δώδεκα χρόνια μετά και στο νεκροταφείο του Αγίου Λουκά στα Χανιά τελέστηκε απο τον Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνό, το ετήσιο Αρχιερατικό τρισάγιο στον τάφο του ήρωα Κώστα Ηλιάκη.

Παρόντες μέλη της οικογένειάς του, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης και φίλοι και πολίτες που δεν ξεχνούν.

Ο αδελφός του Φίλιππος Ηλιάκη, μιλά για τις θυσίες των πιλότων αλλά και για τους δύο στρατιωτικούς που παραμένουν φυλακισμένοι στην Τουρκία.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook