Το έργο LIFE Natura Themis σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Αποστόλων Αμαρίου και την πολύτιμη βοήθεια του εθελοντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης στο Ρέθυμνο κου Γιώργου Κτιστάκη, γιόρτασε την πανευρωπαϊκή ημέρα  του Δικτύου NATURA 2000 (21 Μαΐου) στους Αποστόλους, την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018.

Η λιτή εκδήλωση περιλάμβανε δύο σύντομες ομιλίες για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου και απελευθέρωση ενός όρνιου στη θέση Δρυγιάδες, κοντά στο χωριό Αποστόλοι. Η ενημέρωση περιελάμβανε συνοπτική παρουσίαση του Δικτύου Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 της Κρήτης και της βιοποικιλότητας του νησιού και του Αμαρίου ειδικότερα. Αναφορά έγινε και στο δικαίωμα των πολιτών να ζουν σε ένα υγιές φυσικό περιβάλλον όπως επίσης και στην ευθύνη που φέρουμε όλοι στη διατήρηση και προστασία της άγριας πανίδας και χλωρίδας του νησιού. Στους μαθητές παρουσιάστηκε με απλό και κατανοητό τρόπο πως λειτουργεί η περίθαλψη στην Κρήτη και δόθηκαν κάποιες βασικές οδηγίες ως προς τον τρόπο που πρέπει να ενεργούν μικροί και μεγάλοι όταν εντοπίζουν άγρια ζώα σε κίνδυνο, προκειμένου να βοηθήσουν στη διαδικασία της διάσωσής τους.

Οι 64 μαθητές και οι 12 εκπαιδευτικοί όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Αποστόλων είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να απολαύσουν την απελευθέρωση ενός όρνιου (Gyps fulvus) στο φυσικό του περιβάλλον αλλά και δουν σε πραγματικές συνθήκες την παροχή πρώτων βοηθειών σε μια ζάρα (Tyto alba) που είχε εντοπιστεί την προηγούμενη νύχτα τραυματισμένη από πολίτη, ο οποίος την παρέδωσε στον εθελοντή του ΜΦΙΚ.

Το όρνιο που απελευθερώθηκε, είχε αποσταλεί από την Κρήτη πέρυσι τον Αύγουστο με συμπτώματα δηλητηρίασης στον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ στην Αθήνα και, αφού ακολούθησε την απαραίτητη κτηνιατρική αγωγή, παρέμεινε σε ειδικό χώρο φιλοξενίας μαζί με άλλα πουλιά του είδους του για περίθαλψη και αποκατάσταση.

Στη λιτή εκδήλωση επανένταξης του όρνιου παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης-Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου και θηροφύλακες της Α’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης & Δωδεκανήσου, υπηρεσία και φορέας που συνεργάζονται στενά τόσο με τους εθελοντές της ΑΝΙΜΑ και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης όσο και με ευαισθητοποιημένους πολίτες, όταν εντοπίζονται τραυματισμένα, εξασθενημένα ή δηλητηριασμένα άγρια ζώα στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου.

Ο Δήμος Αμαρίου υποστήριξε την εκδήλωση και παρέθεσε γεύμα στους οργανωτές.

Η μεταφορά του όρνιου από και προς την Κρήτη, όπως επίσης και η αποστολή της ζάρας στην Αθήνα για περίθαλψη, πραγματοποιήθηκαν με την ευγενική χορηγία της ΑΝΕΚ LINES, η οποία στηρίζει έμπρακτα -και σχεδόν καθημερινά- την περίθαλψη άγριων ζώων.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την εκδήλωση μπορείτε να επικοινωνείτε στα ακόλουθα στοιχεία:

Πόπη Μπαξεβάνη
Υπεύθυνη Επικοινωνίας/Ενημέρωσης
LIFE NATURA THEMIS
Τηλ.: 2810 393281, Fax: 2810 393294
E-mail (1): [email protected], E-mail (2): [email protected]

ΛΕΖΑΝΤΕΣ & COPYRIGHT ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ
DSC_0018: Ενημέρωση των μαθητών του σχολείου για τις περιοχές NATURA 2000 και την περιβαλλοντική ευθύνη, από την εξωτερική συνεργάτη του ΜΦΙΚ (φωτ. Νεφέλη Κτιστάκη©Αρχείο ΜΦΙΚ)

DSC_0038: Ο εθελοντής του ΜΦΙΚ κ. Γιώργος Κτιστάκης εξηγεί στα παιδιά τι μπορούν να κάνουν αν εντοπίσουν άγριο ζώο σε κίνδυνο (φωτ. Πόπη Μπαξεβάνη©Αρχείο ΜΦΙΚ)

DSC_0041: Με αγωνία οι συμμετέχοντες παρακολουθούν το άνοιγμα του κλωβού (φωτ. Πόπη Μπαξεβάνη©Αρχείο ΜΦΙΚ)

DSC_0044: Δισταγμός λίγων δευτερολέπτων (φωτ. Πόπη Μπαξεβάνη©Αρχείο ΜΦΙΚ)

DSC_0045: Το όρνιο μετά από μήνες περίθαλψης, επιστρέφει εκεί που ανήκει (φωτ. Πόπη Μπαξεβάνη©Αρχείο ΜΦΙΚ)

DSC_2253: Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να δουν για πρώτη φορά από τόσο κοντά μια ζάρα (φωτ. Ανάργυρος Ρούσσος©Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου)

DSC_2270: Οι οργανωτές της εκδήλωσης συζητούν με τους μαθητές του σχολείου απορίες για την περίθαλψη και τις πρώτες βοήθειες σε άγρια ζώα (φωτ. Ανάργυρος Ρούσσος©Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου)

DSC_2278: Ο κ. Κτιστάκης με τον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Αποστόλων κο Ιωάννη Παντελιδάκη μεταφέρουν τον κλωβό με το όρνιο στη θέση απελευθέρωσης (φωτ. Ανάργυρος Ρούσσος©Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook