Ξεκίνησε το  πανελλήνιο συνέδριο στα Χανιά για τις περιοχές Natura – Τι συμβαίνει με τους φορείς διαχείρισης των περιοχών αυτών – Υπάρχει περίπτωση επιβολής εισιτηρίου για το Ελαφονήσι;

Ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης στα Χανιά, το τριήμερο πανελλήνιο συνέδριο για την προστασία και ορθή διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 αλλά και για την ανάδειξη ευκαιριών βιώσιμης ανάπτυξης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Το 30% περίπου της κρητικής γης βρίσκεται εντός των περιοχών του δίκτυου προστασίας “Φύση 2000” (Natura 2000) στοιχείο που αναδεικνύει τη σημασία που αποκτά η ορθολογική λειτουργία και η βιώσιμη διαχείριση του δικτύου για την Κρήτη.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας Περιβάλλοντος του Υπουργείου Χριστίνα Μπαριτάκη, η οποία έκανε γνωστό οτι με αφορμή το συνέδριο “υπήρξε μια εξαιρετική επικοδομητική συνάντηση στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς με εκπροσώπους από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και την Διεύθυνση Χανίων στην οποία αποσαφηνίστηκαν και διευκρινίστηκαν ορισμένα ζητήματα σχετικά με τους φορείς διαχείρισης των περιοχών αυτών”.

Η κ. Μπαριτάκη, επεσήμανε οτι η μεταφορά της διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς από την Διεύθυνση Δασών  στο νέο φορέα, δημιούργησε κάποιες παρανοήσεις λόγω κακής ανάγνωσης του νόμου ενω πρόσθεσε οτι η δασική υπηρεσία συνεχίζει να έχει τις αρμοδιότητες που είχε.

“Ο νέος νόμος δεν άλλαξε καθόλου τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών και η Δασική Υπηρεσία συνεχίζει να έχει τις αρμοδιότητες που είχε. Ο Φορέας δεν έρχεται να συγκρουστεί με άλλη Υπηρεσία, αλλά είναι σύστημα διαχείρισης για την επίτευξη των στόχων της ευρωπαϊκής οδηγίας, δηλαδή για την καλή κατάσταση και την διατήρηση των ειδών και των οικοτόπων”, διευκρίνισε.  

Όσον αφορά το δίπτυχο περιβάλλον ανάπτυξη, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου σημείωσε οτι δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ των δύο αλλά στόχος είναι η προστασία του περιβάλλοντος για την βιώσιμη ανάπτυξη, μέσα από κανόνες που θα ακολουθούν όλοι.

 

Στο συνέδριο το παρών έδωσε και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, ο οποίος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να επιβληθεί εισιτήριο  για την είσοδο στο Ελαφονήσι όπως είχε προτείνει η Ένωση Ξενοδόχων Χανώιν, σημείωσε οτι αυτό θα ήταν ένα θετικό βήμα, τονίζοντας οτι αποτελεί μια πρακτική συνηθισμένη στο εξωτερικό που στόχο έχει την προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης ο κ. Καλογερής επεσήμανε οτι θα πρέπει το Υπουργείο Περιβάλλοντος να δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε περιοχές Natura που είναι κατοικημένες ή κοντά σε περιοχές με έντονη οικονομική δραστηριότητα, κυρίως του πρωτογενή τομέα. 

“Η Κρήτη αποτελεί ένα ολοκληρωμένο δείγμα προστατευόμενης περιοχής”,  δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Καλογερής, εξηγώντας πως “το νησί διαθέτει όλες τις κατηγορίες προστατευόμενων περιοχών και περιοχές εξαιρετικού φυσικού κάλλους, οι οποίες όμως δέχονται μεγάλη πίεση το καλοκαίρι και πρέπει να υπάρχει η βέλτιστη διαχείριση”.  

Καλωσορίζοντας τους παριστάμενους ο Αντιπεριφερειάρχης χαρακτήρισε “θετική εξέλιξη” τη νέα νομοθεσία που δημιούργησε τους φορείς διαχείρισης για τις περιοχές “Natura 2000”, ένα πολύχρονο αίτημα των τοπικών αρχών και κοινωνιών, ενώ επεσήμανε πως εκτός από τις προβλέψεις αυτές στο συνέδριο θα παρουσιαστούν και οι νέες πολιτικές της Ε.Ε.  

“Αναδεικνύεται καθημερινά πως η προστασία του περιβάλλοντος δεν έχει μόνο περιβαλλοντική αξία αλλά και οικονομική και κοινωνική. Αυτό μας ενδιαφέρει άμεσα, διότι έχουμε περιοχές Natura που είναι μέσα σε οικισμούς, στις παρυφές αστικών κέντρων και ασκείται σημαντική οικονομική δραστηριότητα, πρωτίστως στον πρωτογενή τομέα και δευτερευόντως στον αγροτουρισμό. Οι συνθήκες αυτές μας υποχρεώνουν να μελετήσουμε πως θα αξιοποιήσουμε καλύτερα τις περιοχές αυτές και θα βοηθήσουμε τις τοπικές κοινωνίες ν’ αναπτυχθούν με σωστό τρόπο και να μείνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους”, δήλωσε ο κ. Καλογερής, περιγράφοντας την στόχευση του συνεδρίου ν’ αναζητήσει προτάσεις και να δώσει απαντήσεις στα ζητήματα διαχείρισης του δικτύου”, κατέληξε ο κ. Καλογερής.  

 

O ερευνητής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας κ. Πέτρος Λυμπεράκης, επεσήμανε οτι με τις νέες ρυθμίσεις για την διαχείριση των περιοχών Natura,  γίνεται ένα θετικό βήμα για την προστασία και ανάδειξη των περιοχών αυτών καθώς βάζει όλους τους παίκτες στο τραπέζι ενώ οι λύσεις σε θέματα που προκύπτουν πρέπει να βρίσκονται μέσα από μια συνεργατική διαδικασία υπό την ομπρέλα του Φορέα Διαχείρισης των περιοχών Natura

 

 

Μεταξύ των προσκεκλημένων στο συνέδριο που πραγματοποιείται στο ΚΑΜ,  είναι ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος τελικά δεν παρέστη. Στις εργασίες του συνεδρίου παραβρέθηκαν οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Θεανώ Βρέντζου και Δημήτρης Μιχελογιάννης, Δήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, αιρετοί, στελέχη επιστημονικών και ερευνητικών ιδρυμάτων και φορέων, υπηρεσιών, αλλά και ειδικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό για την παρουσίαση καλών πρακτικών βιώσιμης διαχείρισης και προστασίας των περιοχών Natura.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook