Η αύξηση διεθνώς των βακτηρίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά αναγκάζει τους μικροβιολόγους να εξετάσουν λεπτομερώς τον ρόλο της τροφικής αλυσίδας στο ανησυχητικό αυτό φαινόμενο.

«Σημαντικές ποσότητες αντιμικροβιακών που ανήκουν στις ίδιες κατηγορίες με αυτά που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι χορηγούνται πολύ συχνά σε ζώα, όχι μόνο για θεραπευτικούς λόγους, αλλά για να ενισχυθεί η ανάπτυξή τους και να μην προσβληθούν από διάφορες ασθένειες» τονίζει η δρ Αουα Αϊντάρα-Κάνε, μικροβιολόγος και συντονίστρια της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ασχολείται με τη αντίσταση στα αντιμικροβιακά φάρμακα.

«Αυτή η πρακτική ευνοεί την εμφάνιση βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά, τα οποία μπορούν να διαδοθούν στον ανθρώπινο πληθυσμό μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφών, της επαφής με ζώα ή με τη διάδοση των παθογόνων αυτών στο περιβάλλον» πρόσθεσε η ίδια, μιλώντας στην 51η ετήσια διάσκεψη της ICAAC (Διεπιστημονικής Διάσκεψης για τους Αντιμικροβιακούς Παράγοντες και την Χημειοθεραπεία) στο Σικάγο, το Σαββατοκύριακο.

Επιπλέον, «τα γονίδια που ευθύνονται για την αντίσταση στα αντιβιοτικά των βακτηρίων που δημιουργούν αποικίες στα ζώα είναι πολύ πιθανόν να μετατραπούν σε παθογόνους (παράγοντες) που μολύνουν τους ανθρώπους» υπογράμμισε η ειδική του Π.Ο.Υ.. Για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης και διάδοσης ανθεκτικών βακτηρίων μέσω της κατανάλωσης προϊόντων διατροφής ζωικής προέλευσης, ο Π.Ο.Υ. συστήνει την επιβολή κανόνων, όπως η απαγόρευση χρήσης αντιβιοτικών για την ενίσχυση της ανάπτυξης των ζώων.

Γενικά, ο Π.Ο.Υ. προτείνει να περιοριστεί η χρήση στα ζώα αντιβιοτικών που θεωρούνται σημαντικά για την υγεία των ανθρώπων, όπως οι φθοριοκινολόνες και οι νεότερες γενιές κεφαλοσπορίνων.

«Παρατηρούμε μια σημαντική αύξηση στην αντίσταση στις κεφαλοσπορίνες στις περιπτώσεις μολύνσεων από το στέλεχος του υπερβακτηριδίου Σαλμονέλα Heidelberg ανάμεσα στους ανθρώπους»
δήλωσε η κτηνίατρος – επιδημιολόγος Μπεθ Καρπ από τα Ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των Η.Π.Α..

«Συγκεκριμένα από το 2008 έως το 2010, οι περιπτώσεις αντίστασης βακτηριδίων αυξήθηκαν από 8% σε 24%» τόνισε η ίδια. Αυτό το στέλεχος είναι ανθεκτικό σχεδόν σε όλα τα αντιβιοτικά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook