Ανοιχτό το ενδεχόμενο μονιμοποίησης του ειδικού τέλους στα ακίνητα άφησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με τροπολογία που κατέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής.

Συγκεκριμένα ο υπουργός εξήγησε ότι το μέτρο θα ισχύσει για το 2011, το 2012 και στην συνέχεια να ενταχθεί στο ενιαίο φορολογικό σύστημα όπου και θα επαναπροσδιοριστούν τα κριτήρια, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ που μετέδωσε την Τετάρτη το protothema.gr. Επιπροσθέτως, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι εξαιρούνται οι μακροχρόνια άνεργοι από το νέο «χαράτσι».

Αναλυτικά, ο υπουργός είπε ότι απαλλάσσονται «οι μακροχρόνια άνεργοι, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ και τα 4.000 ευρώ για κάθε τέκνο, η περιουσία τους δεν ξεπερνά τα 150.000 ευρώ και η τιμή ζώνης δεν ξεπερνά τα 3.000 ευρώ».

Επιπροσθέτως, οι πολύτεκνοι με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ καθώς και οι ανάπηροι απαλλάσσονται μόνο από τους περιορισμούς της τιμής ζώνης και της παλαιότητας του ακινήτου. Με τον τρόπο αυτό το ειδικό τέλος για αυτές τις κατηγορίες παραμένει στα 0,5 ευρώ /τ.μ. ανεξάρτητα όμως από την αξία και την παλαιότητα του ακινήτου.

Αναβάλλεται για Τρίτη η ψηφοφορία για το χαράτσι στα ακίνητα

Η απουσία τεσσάρων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ανέβαλλε για την ερχόμενη Τρίτη την ονομαστική ψηφοφορία της τροπολογίας που περιλαμβάνει το νέο ειδικό τέλος ακινήτων, μεταθέτοντας με αυτό τον τρόπο και μια ακόμα δοκιμασία των αντοχών της συνοχής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Να σημειωθεί ότι το κλίμα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος έχει χτυπήσει κόκκινο ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένοι βουλευτές προσανατολίζονται προς το να καταψηφίσουν την συγκεκριμένη τροπολογία αρνούμενοι να αποδεχθούν για μια ακόμα φορά το δίλλημα «ή ψηφίζετε ή χρεώνεστε την χρεοκοπία της χώρας». Πάντως, οι τέσσερις βουλευτές που απουσιάζουν είναι η κυρία Μάγια Τσόκλη και οι κ.κ. Σάββας Εμινίδης, Δημήτρης Παπουτσής και Θωμάς Ρομπόπουλος.