Λίστα τιμών του Συνεταιρισμού Φαρμακαποθηκών, στην οποία καταγράφονται παραδόξως υψηλότερες τιμές στα γενόσημα φάρμακα συγκριτικά με αυτών των πρωτ ότυπων, παρουσίασε ο βουλευτής Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Ελέγχου Υγείας. Οι τιμές των γενόσημων φαρμάκων ανά τεμάχιο εμφανίζονται σε πολλές περιπτώσεις διπλάσιες ακόμα και τριπλάσιες από τις αντίστοιχες των πρωτοτύπων φαρμάκων επί της ίδιας δραστικής ουσίας.

Ενδεικτικά, μόνο για το τρίμηνο Σεπτέμβριος – Οκτώβριος – Νοέμβριος 2010 και επί του συνόλου 53 βασικών δραστικών ουσιών, η διαφορά που κατεγράφη από το Συνεταιρισμό Φαρμακαποθηκών και η οποία προκλήθηκε από τις κατά πολύ υψηλότερες τιμές των γενόσημων φαρμάκων έναντι αυτών των πρωτοτύπων, ξεπέρασε τα 18 εκατομμύρια ευρώ.

«Αν το ποσό αυτό υπολογιστεί σε ετήσια βάση, τότε το κόστος που προκύπτει για το κράτος ξεπερνά τα 70 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, χωρίς η απώλεια να σταματά εδώ καθώς θα πρέπει να προστεθούν σε αυτά περίπου άλλα 70 εκατομμύρια ευρώ που υπολογίζεται ότι προέρχονται από τις πωλήσεις των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών», ανέφερε ο κ. Παρασύρης.

Με αφορμή την επιλογή των υπερκοστολογημένων και συνεπώς κατά πολύ ακριβότερων γενόσημων σκευασμάτων, καθώς και την υπέρογκη και προκλητική επιβάρυνση που γεννάται για τα δημόσια ταμεία και το κράτος, ο Κ. Παρασύρης ζήτησε από τον υφυπουργό κ. Τιμοσίδη να εξετάσει το εν λόγω ζήτημα ώστε τα δημόσια ταμεία να απαλλαγούν από επιβάρυνση που ενδέχεται να φτάνει ακόμα και τα 140 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook