Δώρον άδωρον είναι ουσιαστικά για την Ελλάδα το μέτρο της αποθεματοποίησης 100.000 τόνων παρθένου ελαιολάδου για έξη μήνες που ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος κ.Τσιόλος.

Και αυτό γιατί στην Ελλάδα και ειδικά στην Κρήτη δεν υπάρχουν ποσότητες ελαιολάδου για να αποθεματοποιηθούν.

Η απόφαση αυτή του αρμόδιου Ευρωπαίου επιτρόπου ήρθε σε μιαν περίοδο που οι τιμές στο ελαιόλαδο κατρακυλούν και στην Ισπανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης τα αποθέματα ελαιολάδου, στην Κρήτη αλλά και σε ολόκληρη την χώρα, έχουν σχεδόν εξαντληθεί και παρά το ότι η αναμενόμενη νέα εσοδεία, φαίνεται να είναι αρκετά χαμηλή και κάτω του 50% για την Κρήτη και την υπόλοιπη χώρα, οι τιμές, σε γενικό επίπεδο εξακολουθούν να κυμαίνονται στην Κρήτη στα 2,10-2,20 ευρώ και στην Πελοπόννησο 2,30-2,45 ευρώ.

Παράλληλα οι τιμές και στην Ισπανία διατηρουνται στα ιδια χαμηλα επιπεδα και την τελευταία εβδομάδα (21-27 Σεπ.) κυμάνθηκαν στα 1,87 η μέση, στα 2,08 η μέγιστη (που αντιστοιχεί σε πολύ καλά ελαιόλαδα αντίστοιχα με τα δικά μας οξύτητας 0,3) και στα 1,77 η ελάχιστη.

Στην Ιταλία, όπου τώρα και αρκετούς μήνες κυμαίνονται κατά 1 σχεδόν ευρώ υψηλότερα από ότι σε Ισπανία και Ελλάδα, από την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου να κάμπτονται ελαφρά και την βδομάδα 12-18 Σεπτεμβρίου παρουσίασαν μια μείωση κατά -0,6εως -1,5% και κυμάνθηκαν μεταξύ των διαφόρων περιοχών από 2,78 έως 3,34 ευρώ.

Ιδιωτική αποθεματοποίηση

Με αυτά τα δεδομένα, την αποθεματοποίηση 100.000 τόνων παρθένου ελαιολάδου για έξι μήνες, με στόχο να στηρίξει τους παραγωγούς τους προϊόντος, ανακοίνωσε ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Ντάτσιαν Τσιόλος.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε αυτή την ενέργεια μετά από την πτώση που παρουσίασαν οι τιμές στην Ισπανία, οι οποίες έφτασαν να είναι κάτω από το όριο για την ιδιωτική αποθεματοποίηση στην ΕΕ, που είναι η τιμή 1,77 ευρώ ανά κιλό.

«Η δυνατότητα ενός εξαμήνου αποθήκευσης, πιστεύω ότι δεν θα επηρεάσει αρνητικά την αγορά κατά την έναρξη της νέας σεζόν», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Ντάσιαν Τσιόλος.

Όμως σε ότι αφορά στην Ελλάδα το μέτρο δεν πρόκειται να αποδώσει, όπως άλλωστε είχε γίνει και τις άλλες φορές.

Και αυτό γιατί αφενός δεν υπάρχουν σημαντικές ποσότητες για να αποθεματοποιηθούν και αφετέρου η κατακερματισμένη οργάνωση της αγοράς ελαιολάδου δεν δημιουργεί τις προυποθέσεις για οργανωμένες παρεμβάσεις στήριξης των τιμών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook