Την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την κράτησή του στην Ελβετία έδωσε ο σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι. «Λυπάμαι που έκανα σεξ με ανήλικη» λέει.

«Το μετανιώνω εδώ και 33 χρόνια, φυσικά και το μετανιώνω» είπε σε συνέντευξη που μεταδόθηκε στην ελβετική τηλεόραση την Κυριακή.

Στο ντοκιμαντέρ Roman Polanski: Α Film Memoir λέει για την Σαμάνθα Γκέιμερ -την κοπέλα με την οποία έκανε σεξ όταν εκείνη ήταν μόλις 13 ετών: «Είναι διπλό θύμα: θύμα δικό μου και θύμα του Τύπου».

Ο Ρομάν Πολάνσκι, μιλώντας στο ελβετικό δίκτυο TSR, αναφέρθηκε στο τραυματικό παρελθόν του, στον χρόνο που πέρασε ως παιδί-εβραίος σε πολωνικό γκέτο στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και στη δολοφονία της συζύγου του, Σάρον Τέιτ, το 1969, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

«Είμαι φτιαγμένος από σκληρό υλικό» είπε. «Έχω συνηθίσει τον θάνατο, όπως ένας χειρούργος έχει συνηθίσει να βλέπει ένα στομάχι ανοιγμένο» πρόσθεσε.

«Δεν μπορώ να παραμείνω πιστός στην πολιτική ορθότητα που κρύβει την ασχήμια κάτω από την επιφάνεια» είπε.

«Είμαστε όλοι έτσι φτιαγμένοι, αν και μερικές σε μερικές εξαιρέσεις όπως εγώ η επιφάνεια είναι λίγο πιο λεπτή» συμπλήρωσε.

Το 2009 οι Αρχές της Ελβετίας συνέλαβαν τον Ρομάν Πολάνσκι, για την υπόθεση βιασμού μιας 13χρονης κοπέλας στις ΗΠΑ το 1977.

Ο 78χρονος σκηνοθέτης τέθηκε υπό κράτηση για δέκα μήνες, μέχρι τα ελβετικά δικαστήρια να λάβουν την απόφαση να μην τον εκδώσουν τελικά στις ΗΠΑ.

Το 1978 ο Ρομάν Πολάνσκι είχε παραδεχθεί ότι είχε παράνομη σεξουαλική επαφή με τη 13χρονη τότε Σαμάνθα Γκέιμερ. Στην αρχή είχε κατηγορηθεί για έξι κακουργήματα και αντιμετώπιζε έως και ισόβια κάθειρξη.

Όμως, έκανε συμφωνία με τον εισαγγελέα, δήλωσε ένοχος για τη σεξουαλική επαφή με ανήλικη και οι κατηγορίες για τα πέντε κακουργήματα αποσύρθηκαν. Αργότερα, ο εισαγγελέας αποφάσισε εκ νέου τη δίωξή του, αναγκάζοντάς τον να διαφύγει στη Γαλλία.

Η Ουάσινγκτον έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει να πιέζει για την έκδοσή του, προκειμένου να καταδικαστεί για το βιασμό μιας ανηλίκου το 1977.

Υπενθυμίζεται ότι η Interpol έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης, το οποίο παραμένει ενεργό σε 188 χώρες.