Συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου θα έχει αύριο Τρίτη στις 11.30 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον κ. Παπούλια για τις συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη και τις προσπάθειες αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης χρέους, εν όψει της καθοριστικής Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης.

Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και τις επιλογές του κ. Παπανδρέου, οι οποίες αναμένεται να καθορίσουν και τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας.

Το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία από τις Βρυξέλλες με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με το ζήτημα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους και για το νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Φίλιππος Σαχινίδης είχαν επίσης τηλεφωνική διάσκεψη με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στο οποίο εκπροσωπούνται οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες.

Αντικείμενο της τηλεφωνικής διάσκεψης ήταν το ύψος του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων και οι επιπτώσεις στο ελληνικό πιστωτικό σύστημα, το οποίο ενδέχεται να υποχρεωθεί σε επανακεφαλαιοποίηση.

Ο κ. Βενιζέλος θα μετάσχει στο Eurogroup, το οποίο θα πραγματοποιηθεί εκ νέου την Τρίτη στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής, μεθαύριο Τετάρτη.

Στη Σύνοδο, θα ληφθούν, εκτός απροόπτου, οι τελικές αποφάσεις για την απομείωση των ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο της ανταλλαγής τους μέσω του PSI.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ένα «κούρεμα» των ομολόγων της τάξεως του 50% απαιτεί επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών περίπου 108 δισ. ευρώ.

Στην πλειονότητά τους, τα πιστωτικά ιδρύματα θα αναγκαστούν να προσφύγουν σε κρατικές ενισχύσεις που θα συνεπάγεται προσωρινή κρατικοποίησή τους, καθώς θα δώσουν, σε αντάλλαγμα, κοινές μετοχές.

Με βάση άλλες πληροφορίες, η κυβέρνηση επιδιώκει να ισχύσουν ως έχουν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου για τα ασφαλιστικά ταμεία, ειδάλλως θα απαιτηθεί νέα παρέμβαση στο ασφαλιστικό σύστημα.

Προβληματισμός στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

Την έκβαση της συνόδου κορυφής της Τετάρτης αναμένει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, πολλοί βουλευτές της οποίας βρίσκονται σε οριακό σημείο ζητώντας ανοιχτά από τον πρωθυπουργό να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες από την επόμενη κιόλας μέρα.

Σύμφωνα με το Mega, στο κυβερνών κόμμα συζητούν το ενδεχόμενο οι αποφάσεις που θα ληφθούν για την Ελλάδα να έχουν αυξημένη νομιμοποίηση και δεν απορρίπτουν ιδέες όπως μια ψηφοφορία στη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών ή ακόμα και κυβέρνηση συνεργασίας των δυο μεγάλων κομμάτων.

Δεν φαίνεται να συζητείται πάντως στο μέγαρο Μαξίμου, το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Ορισμένοι πάντως ζητούν εκλογές ενώ κάποιοι άλλοι προτείνουν τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας ή τουλάχιστον ένα δομικό ανασχηματισμό με την συμμετοχή στην κυβέρνηση προσώπων ακόμη και εκτός ΠΑΣΟΚ.

«Να γίνει μια αλλαγή κυβερνητική ώστε να μπούνε και πρόσωπα ικανά έξω από το χώρο του ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου επικεφαλής, αλλιώς δεν βλέπω τίποτα άλλο εκτός από εκλογές», τόνισε ο βουλευτής κ. Ντίνος Βρεττός.

Αίσθηση προκάλεσαν επίσης οι δηλώσεις του βουλευτή κ. Μίμη Ανδρουλάκη στο ίδιο κανάλι, με τις οποίες απέδωσε με το δικό του χαρακτηριστικό τρόπο την κατάσταση της χώρας στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ των κ.κ. Γ.Παπανδρέου και Αντ.Σαμαρά.

«Με πλήρη ευθύνη το λέω τώρα και χωρίς να μασάω τα λόγια μου, ότι υπάρχει μια προφανής άτυπη συμπαιγνία μεταξύ των αντιπάλων συμπαικτών -μεγάλων και μικρών- για τη διαιώνιση ενός σκηνικού που μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Τι παριστάνει ο Παπανδρέου και ο Σαμαράς; Τι παριστάνουνε; Μεγάλωσαν στα ίδια προάστια, στις ίδιες οικογένειες, σπούδασαν στα ίδια σχολεία, στα ίδια αμερικάνικα πανεπιστήμια, και τις ίδιες γκόμενες μπορεί να είχανε, είναι φίλοι και δεν μπορούν να συνεννοηθούν για την πατρίδα σε ένα ελάχιστο;», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Χαρακτήρισε επίσης τον εαυτό του ως ανεξάρτητο βουλευτή, φιλοξενούμενο στο ΠΑΣΟΚ, αν και όπως είπε παρά τις διαφωνίες του δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη να ρίξει την κυβέρνηση, για την οποία όμως χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις. Αναφορικά με πιθανή διαγραφή του μετά τα όσα είπε στην εκπομπή, τόνισε ότι αυτό δεν τον ενδιαφέρει παρά μόνο η πατρίδα.

in.gr