Τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα που συχνά προσλαμβάνονται με μεγάλη ευκολία βασιζόμενα στη λανθασμένη λογική του «όσο περισσότερο, τόσο καλύτερα» μπορεί να αποβούν επιζήμια για τον οργανισμό μας.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Archives of Internal Medicine» του Αμερικάνικου Ιατρικού συλλόγου, υποστηρίζει ότι η άσκοπη κατανάλωση πολυβιταμινούχων σκευασμάτων μπορεί να μας κόβει χρόνια..

Στην έρευνα συμμετείχαν 38.800 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 62 χρόνια. Παρ’ όλου που όσες έπαιρναν συμπληρώματα διατροφής ήταν πιο υγιείς, πρόσεχαν την διατροφή τους, ασκούνταν περισσότερο και κάπνιζαν λιγότερο, στις περισσότερες περιπτώσεις πέθαιναν νωρίτερα από όσες δεν κατανάλωναν κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

Τα συμπληρώματα βιταμινών μπορεί να μην μας επιβαρύνουν με θερμίδες αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο να καταναλώνονται απερίσκεπτα όταν δεν υπάρχουν διατροφικές ελλείψεις ή σοβαροί λόγοι που να επιβάλλουν την κατανάλωσή τους.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η βιοδιαθεσιμότητα των βιταμινών που προσλαμβάνουμε από την τροφή δεν συγκρίνεται με αυτή των σκευασμάτων. Η πρόσληψη των βιταμινών μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής βασιζόμενη στην ποικιλία θα αποτελεί πάντα τον καλύτερο τρόπο να καλύψετε τις ανάγκες σας.

Παγωμένου Ελευθερία 
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Βιογραφικό σημείωμα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook