ΑΛΗΘΕΙΑ

Έχουμε μεγαλώσει σε μια κουλτούρα η οποία ταυτίζει την ευτυχία με το να είσαι πολυ αδύνατος με γυμνασμένο σώμα και να φοράς ρούχα πολύ στιλάτα και μέσα στη μόδα. Η εικόνα αυτή μας περιτριγυρίζει στα περιοδικά και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Νιώθουμε ότι όταν κατακτήσουμε αυτό το τέλειο θα αγγίξουμε την προσωπική επιτυχία. Παρόλα αυτά πολλοί από εμάς έχουν υπάρξει αδύνατοι και δυστυχισμένοι ή χωρίς προσωπικές ή επαγγελματικές επιτυχίες.

Το μέγεθος του σώματός μας δεν καθορίζει και την ποιότητα της Ζωής μας. Η πραγματική αυτοπεποίθηση και κοινωνικότητα είναι πολύ πιο βαθιά και σχετίζονται με την πραγματική μας ικανότητα να εκτιμάμε, να αγαπάμε και να υποστηρίζουμε τον εαυτό μας. Εάν αυτό δεν υπάρχει, δε θα μας το δώσουν οι εφήμερες ψευδαισθήσεις όπως η εξωτερική εμφάνιση.

Αντίθετα μόνο αν αναρωτηθούμε μέσα μας τι μας έκανε και ποιοι μας δίδαξαν να μην εκτιμάμε τον εαυτό μας, τότε ίσως δώσουμε στον εαυτό μας τη θέση που του αξίζει.

Σαφώς και είναι σημαντικό να νιώθουμε το σώμα μας υγειές. Όμως όπως λέει και μια πολύ γνωστή Αγγλίδα θεραπεύτρια, το σημαντικό είναι fitness και όχι thinness. Έρευνες έχουν δείξει ότι η υγεία δε συνδέεται απαραίτητα με ένα αδύνατο σώμα.

 Ένα άτομο που είναι αδύνατο αλλά δεν τρέφεται υγιεινά και κάνει πολύ καθιστική ζωή, δεν είναι σε καμία περίπτωση ποιο υγειές από ένα άτομο με παραπάνω κιλά αλλά αρκετά ενεργοποιημένα και που τρέφεται πιο σωστά. Πέρα από αυτό όλοι έχουμε δει γυναίκες πιο εύσωμες αλλά με θηλυκότητα και αυτοπεποίθηση και άντρες πιο εύσωμους με προσωπικότητα που κερδίζει. Fitness και όχι thinness λοιπόν.

Κάλλια Μανιώρου
Συμβουλευτικός Ψυχολόγος MSc

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook