Η φυσιολογικές τιμές της γλυκόζης στο αίμα κυμαίνονται από 70-110mg/dl. Όταν τα επίπεδα της γλυκόζης πέσουν κάτω από φυσιολογικά όρια, παρουσιάζονται τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας, τα οποία περιλαμβάνουν:

•εφίδρωση

•ταχυπαλμία

•τρεμούλιασμα

•εξάψεις

•μυρμήγκιασμα

•εκνευρισμό

•αδυναμία συγκέντρωσης

•έντονο αίσθημα πείνας

•δυσκολία στην ομιλία

•εξάντληση και αδυναμία

Η υπογλυκαιμία πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα και την πιο εύκολη λύση αποτελεί η κατανάλωση μικρής ποσότητας ζάχαρης διαλυμένης σε νερό ή υγρής ζάχαρης ή ταμπλέτας γλυκόζης με την οποία πρέπει να είναι πάντα εφοδιασμένος ο διαβητικός ασθενής.

Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή αυτή η λύση η κατανάλωση ενός ποτηριού χυμού φρούτων ή αναψυκτικού με ζάχαρη θα βοηθήσει στην γρήγορη επαναφορά του ζαχάρου στις φυσιολογικές τιμές.

Η κατανάλωση γλυκού, σοκολάτας ή φρούτου σε περιπτώσεις οξείας υπογλυκαιμίας δεν αποτελεί την καλύτερη επιλογή καθώς απαιτείται περισσότερος χρόνος για την αύξηση της γλυκόζης στο αίμα.

Τις συχνότερες αιτίες εκδήλωσης υπογλυκαιμίας αποτελούν:

•Η παράλειψη γευμάτων

•Η χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων

•Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

•Η μη προγραμματισμένη ή έντονη άσκηση

•Η υψηλή δόση ινσουλίνης ή φαρμακευτικής αγωγή

Παγωμένου Ελευθερία 
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Βιογραφικό σημείωμα