•εφίδρωση
•ταχυπαλμία
•τρεμούλιασμα
•εξάψεις
•μυρμήγκιασμα
•εκνευρισμό
•αδυναμία συγκέντρωσης
•έντονο αίσθημα πείνας
•δυσκολία στην ομιλία
•εξάντληση και αδυναμία
Η υπογλυκαιμία πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα και την πιο εύκολη λύση αποτελεί η κατανάλωση μικρής ποσότητας ζάχαρης διαλυμένης σε νερό ή υγρής ζάχαρης ή ταμπλέτας γλυκόζης με την οποία πρέπει να είναι πάντα εφοδιασμένος ο διαβητικός ασθενής.
Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή αυτή η λύση η κατανάλωση ενός ποτηριού χυμού φρούτων ή αναψυκτικού με ζάχαρη θα βοηθήσει στην γρήγορη επαναφορά του ζαχάρου στις φυσιολογικές τιμές.
Η κατανάλωση γλυκού, σοκολάτας ή φρούτου σε περιπτώσεις οξείας υπογλυκαιμίας δεν αποτελεί την καλύτερη επιλογή καθώς απαιτείται περισσότερος χρόνος για την αύξηση της γλυκόζης στο αίμα.
Τις συχνότερες αιτίες εκδήλωσης υπογλυκαιμίας αποτελούν:
•Η παράλειψη γευμάτων
•Η χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων
•Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
•Η μη προγραμματισμένη ή έντονη άσκηση
•Η υψηλή δόση ινσουλίνης ή φαρμακευτικής αγωγή
Παγωμένου Ελευθερία
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Βιογραφικό σημείωμα