Την έγκριση του Κεντρικού Ελεγκτικού Συνεδρίου για την κατασκευή του υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Φράγμα Ποταμών, εξασφάλισε ο Οργανισμός Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης. Ο φάκελος του έργου και το περιεχόμενο της σύμβασης που συμφωνήθηκε ανάμεσα σε ΟΑΔΥΚ-«ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ» και εγκρίθηκε από το Δ.Σ. του Οργανισμού στα μέσα Οκτωβρίου, κατατέθηκε προς έλεγχο την 1η Νοεμβρίου.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο, με έγγραφο που απέστειλε χθες στον Οργανισμό, γνωστοποιεί ότι εγκρίνει τη σύμβαση, θεωρεί νόμιμη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και ανάβει το «πράσινο φως» για την ενεργειακή αξιοποίηση του Φράγματος Ποταμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ΟΑΔΥΚ και ΤΕΡΝΑ αναμένεται να υπογράψουν τη σύμβαση στις 15-20 Δεκεμβρίου, καθώς τυπικά αυτή η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί δεκαπέντε ημέρες μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

«Έφτασε η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τον υβριδικό σταθμό στο Φράγμα Ποταμών. Εγκρίθηκε η όλη διαδικασία, δεν κωλύεται σε κανένα σημείο η υπογραφή της σύμβασης, επομένως προχωράμε. Σε περίπου δεκαπέντε μέρες θα υπογράψουμε τη σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία» ανέφερε στα «Ρ.Ν.» στέλεχος του ΟΑΔΥΚ.

Μετά την έγκριση του Κεντρικού Ελεγκτικού Συνεδρίου ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για την υλοποίηση ενός έργου τεράστιας αναπτυξιακής και οικονομικής σημασίας για το Ρέθυμνο και την Κρήτη γενικότερα, ωστόσο ζητούμενο αποτελεί η εξασφάλιση της τραπεζικής χρηματοδότησης από την ανάδοχο εταιρεία.

Πρόκειται για μια επένδυση που ξεπερνάει τα 200 εκατομμύρια ευρώ, σε μια περίοδο που οι τράπεζες έχουν κλείσει την κάνουλα της χρηματοδότησης, επηρεασμένες από το οικονομικό κλίμα που επικρατεί στη χώρα μας. Η ΤΕΡΝΑ κοστολογεί το ύψος της επένδυσης στα 230 εκατομμύρια ευρώ, με την εταιρεία να συμμετέχει με 25% ίδια κεφάλαια και το υπόλοιπο 75% θα προέρχεται από δανεισμό. Ειδικότερα, το ποσό που θα διατεθεί σε ρευστό από την ΤΕΡΝΑ ανέρχεται σε 57,5 εκατομμύρια ευρώ και το ποσό των δανείων ανέρχεται σε 172,5 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται, πάντως, ότι στις τάξεις του ΟΑΔΥΚ επικρατεί αισιοδοξία για την κατασκευή του έργου και επισημαίνεται ότι παρότι δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, εντούτοις το είδος και η σημασία του έργου (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που πιθανόν παρουσιαστούν.

Σημειώνεται ότι στο οικονομικό σκέλος της σύμβασης περιλαμβάνονται αντισταθμιστικά οφέλη για τους δήμους στα όρια των οποίων θα δημιουργηθούν υποδομές που θα αφορούν το έργο. Πρόκειται για ειδικό τέλος 3% επί των κερδών που προβλέπεται από τη νομοθεσία να καταβάλλεται στους εμπλεκόμενους ΟΤΑ, οι οποίοι στην περίπτωση του συγκεκριμένου υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι οι δήμοι: Αμαρίου, Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου Λασιθίου, που θα μοιράζονται το παραπάνω ποσοστό.

Η σύμβαση προβλέπει χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των εργασιών έως πέντε χρόνια και εκμετάλλευση του έργου από την ανάδοχο εταιρεία μέχρι το 2036 (για 25 έτη). Η διαδικασία αδειοδότησης του έργου θα διαρκέσει από ένα έως ενάμιση χρόνο, επομένως αν όλα πάνε καλά η έναρξη των εργασιών τοποθετείται χρονικά στα τέλη του 2012, αρχές του 2013.

rethnea.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook