Ιρανοί διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτιριακό συγκρότημα της πρεσβείας της Βρετανίας στην Τεχεράνη σήμερα, έσπασαν παράθυρα και έκαψαν τη σημαία της χώρας στη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον των νέων κυρώσεων που επέβαλε το Λονδίνο στην Ισλαμική Δημοκρατία, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε απευθείας η ιρανική τηλεόραση.

Διαδηλωτές εικονίστηκαν στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Press TV να πετούν πέτρες, χαρτιά ενώ ένας ανέμιζε μια κορνιζαρισμένη φωτογραφία της βασίλισσας Ελίζαμπεθ που φαίνεται ότι είχε πάρει από την πρεσβεία. Το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Mehr μετέδωσε ότι οι διαδηλωτές υπέστειλαν τη σημαία της Βρετανίας, την έκαψαν και προχώρησαν στην έπαρση της σημαίας του Ιράν στη θέση της.

Σύμφωνα με το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο IRIB, διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ μέσα στην πρεσβεία και ένα μικρό κτίριο είχε πάρει φωτιά.

Οι διαδηλωτές σκαρφάλωσαν στον τοίχο της πρεσβείας και μπήκαν σε αυτήν παρά την παρουσία μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας, οι οποίες δεν επενέβησαν, όπως σημειώνουν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου αλλά και του Γερμανικού Πρακτορείου.
Νωρίτερα, οι εκατοντάδες φοιτητές που πήραν μέρος στη διαδήλωση απαίτησαν την απέλαση του πρεσβευτή της Βρετανίας, μετά και την ψηφοφορία την Κυριακή με την οποία οι βουλευτές της χώρας κάλεσαν να απελαθεί ο βρετανός πρεσβευτής και να υποβαθμιστούν οι διμερείς σχέσεις μετά την απόφαση του Λονδίνου να διακοπούν όλες οι χρηματοοικονομικές σχέσεις και συναλλαγές με ιρανικές τράπεζες λόγω της πιθανής ανάμιξής τους στο αμφιλεγόμενο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Πέραν της Βρετανίας, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την περασμένη εβδομάδα κυρώσεις σε βάρος του χρηματοοικονομικού και πετροχημικού τομέα του Ιράν.

«Θάνατος στην Αγγλία» και «Φύγε Αγγλία» ήταν δύο από τα συνθήματα που φώναζαν οι συγκεντρωμένοι.