Από το 1997 μέχρι σήμερα έχουν περάσει 14 χρόνια και εξ αυτών τα 13 ήταν εκείνα με τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έζησε ο πλανήτης, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, στο περιθώριο των συζητήσεων της ετήσιας διάσκεψης του Ο.Η.Ε. για τις κλιματικές αλλαγές.

Η μέση θερμοκρασία της τελευταία δεκαετίας (2002-11) είναι κατά 0,46% βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο των θερμοκρασιών και αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει ποτέ καταγραφεί, επισημαίνει ο οργανισμός σε έκθεσή του που παρουσιάστηκε στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής.

Μετά το 2010, οπότε σημειώθηκαν θερμοκρασίες-ρεκόρ, το 2011 είναι αυτή τη στιγμή η δεύτερη θερμότερη χρονιά στην κλίμακα του πλανήτη από το 1850 όταν άρχισαν να καταγράφονται μετεωρολογικά δεδομένα.

Άλλη ένδειξη της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι το γεγονός ότι οι όγκοι των πάγων στην Αρκτική είχαν τη δεύτερη μικρότερη έκταση αλλά και τον μικρότερο όγκο που έχει παρατηρηθεί ποτέ.

«Η επιστήμη μας είναι αξιόπιστη και αποδεικνύει χωρίς αμφισβήτηση πως το παγκόσμιο κλίμα θερμαίνεται και η υπερθέρμανση αυτή είναι αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων του ανθρώπου» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του ΠΜΟ Μισέλ Ζαρό.

«Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2011, το θερμόμετρο του πλανήτη έδειξε μια ασυνήθιστη αύξηση που υπολογίζεται στο 0,41 C σε σχέση με τον ετήσιο μέσο όρο των 14 βαθμών Κελσίου για την περίοδο 1961-1990» καταλήγει ο ΠΜΟ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook