Γνωστή κινέζικη παροιμία, αλλά και βασική πεποίθηση, πάνω στην οποία βασίστηκαν ολόκληρες θεωρίες ψυχοθεραπείας. Δεν είναι τα ίδια τα γεγονότα αυτά που μας στεναχωρούν αλλά οι σκέψεις μας για τα γεγονότα. Ας πάρουμε ένα απλό παράδειγμα: σήμερα ο/η σύντροφος μας φαίνεται κακοδιάθετος και πολύ λιγομίλητος!

Αυτό καθαυτό το γεγονός του να έχει ο σύντροφος μας κακή διάθεση, δεν είναι κάτι το τόσο ενοχλητικό για μας και σαφώς ο κάθε άνθρωπος μπορεί να είναι και χαρούμενος αλλά και λυπημένος κάποιες φορές. Οι σκέψεις μας ωστόσο για την κατάσταση αυτή μπορούν όχι μόνο να μας θυμώσουν και να μας στενοχωρήσουν, αλλά ακόμα και να μας οδηγήσουν σε σύγκρουση. Κάποιες τέτοιες σκέψεις θα μπορούσαν να είναι:

«Γιατί είναι κακοδιάθετος? Λες να τον πείραξε που άργησα χθες να γυρίσω σπίτι!»
«Γιατί είναι κακοδιάθετος τώρα!!! Μήπως βαριέται που είμαστε μαζί!»
«Φαίνεται να μην περνάει καλά! Στην αρχή της σχέσης μας δεν ήταν έτσι… Μάλλον σταμάτησα να τον ενδιαφέρω τόσο»
«Γιατί είναι κακοδιάθετος! Είναι συχνά έτσι! Πρέπει να προσπαθούμε να είμαστε χαρούμενοι. Εγώ αυτό κάνω. Δε θέλω να είμαι με ένα μίζερο και απαισιόδοξο άνθρωπο!»

Αυτές είναι λίγες, από τις πολλές σκέψεις που θα μπορούσαμε να κάνουμε για τη συγκεκριμένη κατάσταση. Αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι αρχικά να αναγνωρίσουμε ότι όλο αυτό που μας συμβαίνει, δεν σχετίζεται απαραίτητα με το σύντροφο μας. Επίσης, αντί για τις σκέψεις αυτές, θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε το σύντροφο μας, η πολύ απλά θα μπορούσαμε να πούμε:
«Το ότι δε μιλάς και είσαι κακοδιάθετος σήμερα, με κάνει να σκέφτομαι διάφορα δυσάρεστα πράγματα. Όποτε θελήσεις μπορούμε να μιλήσουμε γι’αυτό!»

Κάλλια Μανιώρου
Συμβουλευτικός Ψυχολόγος MSc
Βιογραφικό σημείωμα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook