Ερευνα της McKinsey κατέδειξε ότι ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων στις ΗΠΑ επενδύει στο «ωραίο φύλο» για να πετύχει αύξηση της κερδοφορίας. To κασέ της Ζιζέλ ανέβηκε κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, ενώ στη φορολογική της δήλωση εμφανίζονται πολυτελή σπίτια, αλλά και ένα ξενοδοχείο στη Βραζιλία.

Οι ισχυρές γυναίκες χτίζουν ισχυρές οικονομίες ακόμη και σε περίοδο κρίσης. Το αμερικανικό περιοδικό «Fortune» δημοσίευσε τη λίστα με τις πενήντα «σιδηρές κυρίες» της διεθνούς επιχειρηματικής σκηνής οι οποίες εν καιρώ αυξημένης αβεβαιότητας κατάφεραν να διατηρήσουν τις εταιρείες τους σε τροχιά ανάπτυξης και να βελτιώσουν τα μεγέθη τους.

«Νούμερο 1» στην κατάταξη με τις πιο δυνατές μπίζνεσγουμεν είναι η Βρετανίδα Σίνθια Κάρολ, διευθύνουσα σύμβουλος του εξορυκτικού κολοσσού Αnglo American, η οποία -όπως πολλοί υποστηρίζουν- «έχει την εξόρυξη στο αίμα της, εφόσον όχι μόνο σπούδασε γεωλόγος με ειδίκευση στην πετρελαιοβιομηχανία, αλλά εργάστηκε και σε αντίστοιχους ομίλους επί σειρά ετών». Η Σίνθια Κάρολ ανακοινώνοντας επένδυση ύψους 1,7 δισ. δολαρίων σε ορυχείο εξόρυξης άνθρακα 5 εκατ. τόνων ετησίως, εξασφάλισε ότι η παραγωγή της εταιρείας της θα αυξηθεί κατά 12% έως το 2020.

Το «τοπ 10» της λίστας συμπληρώνουν η Γκέιλ Κέλι της αυστραλέζικης Westpack, η Μάρτζορι Σκαρντίνο της βρετανικής Pearson, η Μπάρμπαρα Κουξ, η πρώτη γυναίκα-ανώτατο στέλεχος στην ιστορία 160 ετών της γερμναικής Siemens που έχει το παρατσούκλι «Το μαγικό ραβδί», και η 51χρονη Τσάντα Κοχάρ, επικεφαλής της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στην Ινδία.

Ακολουθεί η 56χρονη Γκιουλέρ Σαμπαντζί, από την Τουρκία. Η Σαμπαντζί είναι επικεφαλής επιχειρηματικού ομίλου που ίδρυσε ο παππούς της τον περασμένο αιώνα. Ο όμιλος απασχολεί 50.000 εργαζομένους και ελέγχει σήμερα δεκάδες εταιρείες στην Τουρκία και σε άλλες χώρες, με κύκλο εργασιών 10 δισ. ευρώ. Η Τουρκάλα επιχειρηματίας είναι «κολλητή» με την ηγέτιδα του State Department Χίλαρι Κλίντον!

Στην 7η θέση βρίσκεται η Μαρία Ράμος της νοτιοαφρικάνικης Absa Group, στην 8η η Σοκ Κουνγκ Τσουά της Singapore Telecommunications, στην 9η η Ορνέλα Μπαρά της βρετανικής Alliance Boots και, τέλος, στη 10η θέση η Ανίκα Φαλκενγκρεν της σουηδικής SEB.

H Ελληνίδα
Στην 50άδα περιλαμβάνεται και μία Ελληνίδα: η 46χρονη Αγγελική Φράγκου, πρόεδρος και CEO της Navios Maritime Holdings. Οπως εξηγεί το περιοδικό, η Φράγκου εγκατέλειψε τη δουλειά της στη Γουόλ Στριτ για να διοικήσει τη δική της ναυτιλιακή εταιρεία. Το 2004 συγκέντρωσε 200 εκατ. δολάρια για να εξαγοράσει τη Navios. Μέσα σε έναν χρόνο πραγματοποίησε τη δημόσια εγγραφή της εταιρείας και έχει έκτοτε αντλήσει 3,5 δισ. δολάρια. Ο όμιλος έχει πλέον διευρυνθεί, καθώς περιλαμβάνει άλλες δύο εισηγμένες στο NYSE καθώς και μία μη εισηγμένη εταιρεία logistics. Μάλιστα, συνέχιζε να μοιράζει μερίσματα κατά τη διάρκεια των διαφόρων οικονομικών και χρηματοοικονομικών κρίσεων, όταν άλλες ναυτιλιακές αναγκάστηκαν να οπισθοχωρήσουν!

Στις ΗΠΑ ως η επιχειρηματίας με τη μεγαλύτερη επιρροή αναδείχτηκε η επικεφαλής της Kraft Foods Ιρένε Ρόζενμπεργκ και ακολουθεί η Ιντρα Νοόγι της Pepsico.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Fortune», αν και μόλις 12 από τις 500 κορυφαίες επιχειρήσεις στον πλανήτη ηγούνται από γυναίκα, στα αναπτυσσόμενα κράτη ο ρόλος τους στο επιχειρείν αναβαθμίζεται καθημερινά, καθώς έχει γίνει πλέον αντιληπτό πως οι γυναίκες είναι πιο ευέλικτες, αποταμιεύουν περισσότερο, ενώ δαπανούν μεγαλύτερα ποσά σε τομείς όπως η υγεία και η εκπαίδευση ανεβάζοντας κατά συνέπεια την ποιότητα ζωής και το οικονομικό «στάτους» των κοινωνιών όπου δραστηριοποιούνται.

Πρόσφατη έρευνα της McKinsey κατέδειξε ότι ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων στις ΗΠΑ με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας επενδύει στο «ωραίο φύλο». Η Wal Mart, έχει λανσάρει μια πρωτοβουλία με την οποία επιδιώκει να διπλασιάσει τα αγαθά που προμηθεύεται από επιχειρήσεις που διοικούνται αποκλειστικά από γυναίκες.

Πολλοί Αμερικανοί μάνατζερ επιλέγουν, επίσης, γυναίκες για να διοικούν τα υποκαταστήματά τους στο εξωτερικό. «Θέλουμε να αξιοποιήσουμε το ταλέντο τους προτού τις ανακαλύψουν οι ντόπιοι επιχειρηματίες», δήλωσε ο Τζον Ράις, επικεφαλής της GE στο Χονγκ Κονγκ.

Ζιζέλ Μπούντχεν
Το πρώτο μοντέλο που μετράει… δισ.

Στο κλαμπ των… δισεκατομμυριούχων αναμένεται να ενταχθεί σύντομα η Βραζιλιάνα καλλονή Ζιζέλ Μπούντχεν, καθώς εκτός από διάσημη σέξι μητέρα είναι και το πιο ακριβοπληρωμένο μοντέλο στον κόσμο.

Το κασέ της ανέβηκε τα τελευταία χρόνια κατακόρυφα, με αποτέλεσμα η φετινή πρόβλεψη του οικονομικού περιοδικού «Forbes» να μιλά για μια περιουσία με πάρα πολλά μηδενικά?

Το σούπερ μόντελ, σύμφωνα πάντα με το «Forbes», είναι τόσο πλούσιο, που θα μπορούσε να γίνει «το πρώτο μοντέλο στον κόσμο δισεκατομμυριούχος και μάλιστα η πρώτη αυτοδημιούργητη Βραζιλιάνα δισεκατομμυριούχος».

Το περιοδικό κάνει μάλιστα μια ανασκόπηση, παρουσιάζοντας τα έσοδά της και όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Ζιζέλ από τις επαγγελματικές της δραστηριότητες, από τη σειρά περιποίησης και εσωρούχων μέχρι τις σαγιονάρες που έχουν το όνομά της και τα ακίνητα που έχει αποκτήσει. Βάσει του δημοσιεύματος, μόνο πέρυσι πωλήθηκαν 25 εκατ. ζευγάρια από τις διάσημες Ipanema σαγιονάρες της, κάτι που έκανε το brand ισότιμο με τις Havaianas.

Περί τα 19 εκατ. ετησίως αποφέρει, εξάλλου, στον τραπεζικό της λογαριασμό η σειρά εσωρούχων της για τη βραζιλιάνικη αλυσίδα «Hope». Στη φορολογική της δήλωση εμφανίζονται πολυτελή σπίτια, αλλά και ένα ξενοδοχείο στη Βραζιλία.

Αν και η ίδια βγάζει λεφτά με το «τσουβάλι», δηλώνει ότι τις καλύτερες στιγμές της τις περνά με τον γιο της στην παιδική χαρά και όχι όταν φωτογραφίζεται για επιδείξεις και περιοδικά.

19 εκατ. $ αποφέρει ετησίως στον τραπεζικό λογαριασμό της η σειρά εσωρούχων της για τη βραζιλιάνικη αλυσίδα «Hope».

Οι πιο καλοπληρωμένες
Τον τελευταίο χρόνο «καθάρισαν» 95 εκατ.

Με διπλή συνταγή στην κορυφή της πυραμίδας
Η Σάφρα Κατζ της Oracle είναι η πιο καλοπληρωμένη γυναίκα επιχειρηματίας, καθώς οι απολαβές της ανήλθαν το τελευταίο 12μηνο στα 42 εκατ. δολάρια (9,9 εκατ. σε μετρητά και το υπόλοιπο ποσό σε μετοχές). Η 50χρονη αμερικανο-ισραηλινή προεδρεύει στην εταιρεία από τον Ιανουάριο του 2004, ενώ ήταν μέλος του ΔΣ από τον Οκτώβριο του 2001. Υπό την προεδρία της η Oracle ακολουθεί μία διπλή στρατηγική, η οποία επιτρέπει στον πελάτη να έχει επιλογή. Αφενός, τελειοποιεί όλες τις λύσεις αφετέρου βελτιώνει την ενοποίηση μεταξύ των επιμέρους λύσεων, ώστε να δένουν σε ένα αρμονικό σύνολο.

Η φιλόσοφος των αγορών
Η Ίντρα Νοόγι είδε τον τραπεζικό λογαριασμό της να «φουσκώνει» κατά 14 εκατ. δολάρια. Η επικεφαλής της πολυεθνικής εταιρείας Pepsico πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία για την επένδυση κεφαλαίων ύψους 1 δισ. δολαρίων στη ρωσική αγορά, σε περίοδο 3 ετών. «Να θυμάσαι πάντα ότι αυτά που δεν ξέρεις είναι πολύ περισσότερα από αυτά που γνωρίζεις. Μη θεωρήσεις ποτέ ότι είσαι φτασμένη» είναι μία από τις βασικές αρχές που ακολουθεί πιστά η Ινδή επιχειρηματίας που χάρη στο ορθολογικό μυαλό και τις εξαιρετικές δυνατότητες στρατηγικής έχει στρέψει την εταιρεία της σε πιο υγιεινά προϊόντα και σε συμπράξεις καίριας σημασίας.

Η «σιδηρά κυρία» της βιομηχανίας τροφίμων
Η Ιρένε Ρόζενφελντ έβαλε στην τσέπη της περί τα 13,5 εκατ. δολάρια. Η Αμερικανίδα πρόεδρος της Kraft Foods, η αποκαλούμενη και «σιδηρά κυρία» της βιομηχανίας τροφίμων πέρυσι είχε με επιτυχία διαχειριστεί την εξαγορά της βρετανικής σοκολατοποιίας Cadbury, υλοποιώντας ένα deal που δημιούργησε τον πιο «γλυκό» όμιλο του κλάδου παγκοσμίως με τζίρο περίπου 50 δισ. δολάρια. Διοικεί με τέτοια δεξιοτεχνία την Kraft, ώστε έχει πετύχει αύξηση κερδών και εσόδων κατά 25%. Σημειώνεται πως η θυγατρική Kraft Food Ελλάς έχει ανακοινώσει πως θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στη χώρα μας παρά την κρίση.

Εθισμένη στη δουλειά
Η Άντζελα Μπρέιλι, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της WellPoint, της 35ης μεγαλύτερης εταιρείας των Ηνωμένων Πολιτειών και δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας υπηρεσιών υγείας, καρπώθηκε το τελευταίο έτος το ποσό των 13,5 εκατ. δολαρίων. Η 48χρονη Μπρέιλι, που ήταν νομικός σύμβουλος της WellPoint και δεξί χέρι του πρώην διευθύνοντος συμβούλου Λάρι Γκλάσκοκ, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ενσωμάτωση της WellChoice που εξαγοράστηκε το 2005 από τον όμιλο. Θεωρείται ως μία από τις επιχειρηματίες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην αμερικανική αγορά εργασίας, ενώ όπως πολλοί υποστηρίζουν είναι εθισμένη στη ? δουλειά.

Απολύθηκε με την τσέπη γεμάτη
Η Κάρολ Μπαρτζ, η πρόσφατα απολυμένη διευθύνουσα σύμβουλος της Yahoo αμείφθηκε το τελευταίο 12μηνο με 12 εκατ. δολάρια. Η 60χρονη Μπαρτζ αποχώρησε 16 μήνες πριν λήξει το συμβόλαιο που είχε υπογράψει με την εταιρεία Πληροφορικής το 2009. Η Yahoo την είχε επιλέξει τότε λόγω της προηγούμενης επιτυχίας της στην αναστροφή της δεινής οικονομικής κατάστασης στην Autodesk. Όμως η ισχυρή κυρία δεν είχε εμπειρία στη διαδικτυακή διαφήμιση, την κύρια πηγή εσόδων για τη Yahoo. Αν και κατάφερε να περικόψει δαπάνες και να αυξήσει τα έσοδα, δεν συνέβη το ίδιο με τα κέρδη.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook