Όχι στο PSI+ λένε οι Ελληνες τραπεζίτες. Και εξηγούν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν την 9η Δεκεμβρίου, ότι δεν θα υπάρξει συμμετοχή ιδιωτών σε μελλοντικές «διασώσεις» κρατών που θα αντιμετωπίσουν κρίση χρέους. Θεωρούν λοιπόν λάθος, να ισχύσει για την Ελλάδα μια απόφαση που τελικά απορρίφθηκε.

Στο μεταξύ αύριο έρχεται στην Αθήνα ο επικεφαλής του IIF (Διεθνής Ένωση Τραπεζών) κ. Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος θα συμμετάσχει στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης.

Οι Ελληνες τραπεζίτες σύμφωνα με δημοσίευμα στην imerisia.gr, «στέκονται» ιδιαίτερα στην πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής και αναφέρουν πως δύο είναι τα πιθανά ενδεχόμενα:

Οι επενδυτές -αφού ξεκαθαρίστηκε ότι δεν θα υπάρχει μελλοντικά συμμετοχή των ιδιωτών αν άλλες χώρες βρεθούν στη θέση της Ελλάδας- να συμμετάσχουν στο ελληνικό PSI+.

Οι επενδυτές να αρνηθούν να συμμετάσχουν εθελοντικά, με το σκεπτικό: Αφού η ΕΕ παραδέχτηκε ότι η απόφαση της συμμετοχής των ιδιωτών ήταν λάθος, δεν θα πρέπει να επιμείνει αυτό το «λάθος» να γίνει πράξη στην περίπτωση του ελληνικού χρέους.

Προς το παρόν η συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI+ διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα. Αρχικά στόχος ήταν η συμφωνία να είχε ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, που όμως δεν επετεύχθη. Με αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται και όπως όλα δείχνουν, θα ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο του 2012.

Ο κ. Νταλάρα σήμερα και αύριο θα έχει επαφές με κυβερνητικού αξιωματούχους καθώς και με τους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί η χρυσή τομή και να προχωρήσει το PSI+. O επικεφαλής του IIF θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο.

Όπως είναι γνωστό το χάσμα μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης βαθαίνει. Ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν υπάρχει σημείο επαφής. Οι ιδιώτες ομολογιούχοι (δηλαδή οι τράπεζες) ζητούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο επιτόκιο (στα επίπεδα του 8%) και μικρότερο haircut.

Ακριβώς το αντίθετο είναι η επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου: Όσο το δυνατόν μικρότερο επιτόκιο (κάτω από 4,5%) και μεγαλύτερο haircut.

Όπως είναι γνωστό τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες είναι ύψους 50δισ ευρώ, άλλα 150δισ ευρώ έχουν στην κατοχή τους ξένες τράπεζες και γύρω στα 6-7δισ ευρώ ιδιώτες επενδυτές.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι ελληνικές τράπεζες για την επανακεφαλαιοποίηση τους μετά το PSI + θα χρειαστούν περί τα 20 δισ ευρώ.

Αντίστοιχα οι ευρωπαϊκές τράπεζες ( συμπεριλαμβάνονται και οι ελληνικές) θα χρειαστούν περί τα 114 δισ ευρώ, όπως προκύπτει από τα πρόσφατα stress test ΕΒΑ (ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή), που διενεργήθηκε αποκλειστικά και μόνο για τα κρατικά χρέη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook