Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση αλλοδαπών και ημεδαπών, που διέπραττε απάτες και υπεξαιρέσεις ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Συνελήφθησαν τρεις Αλβανοί, δύο άνδρες ηλικίας 40 και 44 ετών και μια γυναίκα ηλικίας 28 ετών, ενώ αναζητούνται ένδεκα επιπλέον άτομα.

Στην εγκληματική οργάνωση συμμετείχαν Ελληνες και Αλβανοί, δρούσε από το 2006 και διέπραττε πλαστογραφίες, απάτες και υπεξαιρέσεις ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα με τη μέθοδο της αγοράς βεβαιώσεων κερδών του ΟΠΑΠ, οι οποίες ξεπερνούν τον αριθμό των 380 δελτίων μόνο για το έτος 2007 και το συνολικό ύψος κερδών να ανέρχεται στις 253.000 ευρώ.

Ειδικότερα, έπειτα από πολύμηνες έρευνες διαπιστώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση κατάρτιζε πλαστά Δελτία Αστυνομικής Ταυτότητας Ελλήνων πολιτών, υπαρκτών προσώπων, στα οποία έβαζαν φωτογραφίες μελών της οργάνωσης, που είχαν τον ρόλο να εμφανίζονται σε τραπεζικά καταστήματα, εταιρείες εμπορίας αυτοκινήτων, χρηματοδοτικής μίσθωσης και κινητής τηλεφωνίας και καταθέτοντας και άλλα πλαστά δικαιολογητικά, επιτύγχαναν την εκταμίευση δανείων, την αγορά πολυτελών οχημάτων και την ενεργοποίηση συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας.

Τα οχήματα που αποκτούσαν με αυτόν τον τρόπο τα διοχέτευαν οδικώς μέσω Βουλγαρίας και Σκοπίων στην αγορά της Αλβανίας, όπου πωλούνταν σε Αλβανούς και στη συνέχεια ταξινομούνταν με αλβανικές πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας. Η συνολική ζημία που προκλήθηκε από τις παράνομες δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης υπερβαίνει το ποσό των 450.000 ευρώ.

Τα παράνομα έσοδα τα οποία αποκόμισε ο 40χρονος συλληφθείς Αλβανός αρχηγός της οργάνωσης νομιμοποίησε από κοινού με την 28χρονη επίσης συλληφθείσα αλλοδαπή σύζυγό του, με την απόκτηση ακίνητης περιουσίας στη χώρα μας.

Η 28χρονη είχε σαν μέλος της εγκληματικής οργάνωσης τον διακριτό ρόλο της νομιμοποίησης των παράνομων εσόδων, καθώς διαμένει νόμιμα στη χώρα και υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις από το έτος 2001. Για να προσδώσει νομιμοφάνεια στην πηγή του εισοδήματος εμφάνισε βεβαιώσεις κερδών του ΟΠΑΠ για τα έτη 2006, 2007 και 2009, συνολικού ποσού 253.000 ευρώ.

Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν κατά περίπτωση αφορούν τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης ιδιαίτερα μεγάλης αξίας κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, υπεξαίρεσης ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, πλαστογραφίας μετά χρήσεως, υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.