Τους 470 έφτασαν οι άποροι στο δήμο Θεσσαλονίκης σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η δημοτική αρχή και συγκεκριμένα η αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, μετά από 25 μέρες συνεχούς έρευνας, η οποία δεν έχει σταματήσει ακόμα.

Με τον αριθμό να εικάζεται ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερος, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Αγγελιοφόρου, οι περισσότεροι άποροι της πόλης αναγκάζονται να ζουν με 300 ευρώ το μήνα, με το 80% αυτών να είναι οικογένειες που διαθέτουν ένα ή και περισσότερα παιδιά.

Όπως αναφέρεται στην ανά περιοχή καταγραφή των απόρων, στην α' δημοτική κοινότητα, δηλαδή στο κέντρο της πόλης, εγγράφηκαν 15 άτομα, στη β' δημοτική κοινότητα, στα δυτικά, καταγράφηκαν μέχρι στιγμής 55 άποροι, στη γ' δημοτική κοινότητα, δηλαδή στην Ανω Πόλη, οι άποροι φτάνουν μέχρι τώρα τους 19, στη δ' δημοτική κοινότητα (περιοχή της Τούμπας) τους 121, στην ε' δημοτική κοινότητα τους 200 (όρια με Καλαμαριά, Κηφισιά, Χαριλάου), ενώ στη νέα δημοτική κοινότητα Τριανδρίας που συνενώθηκε με το σχέδιο Καλλικράτης, οι άποροι αγγίζουν τους 60.

Όπως ανέφερε η κ. Καλυψώ Γούλα, ο μεγάλος αριθμός απόρων στην Πέμπτη δημοτική κοινότητα οφείλεται στο μέγεθος της καθότι είναι η μεγαλύτερη, ενώ αναμένεται αύξηση στη β’ δημοτική κοινότητα η οποία είναι και η πιο υποβαθμισμένη του δήμου Θεσσαλονίκης.

Όπως προέκυψε από τα ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από τους απόρους της πόλης, το 83% γεννήθηκε στην Ελλάδα και το 77% δεν παίρνει κάποιο επίδομα. Το 65% ζει με μηνιαίο εισόδημα από 0 έως 300 ευρώ, το 28% από 300 έως 600 ευρώ και το 7% με άνω των 600 ευρώ.

Οι μισοί (50%) είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, ποσοστό 18% στον ΟΓΑ, το 13% δέχεται βοήθεια από την Πρόνοια, το 12% είναι ανασφάλιστοι και το 4% έχει ασφάλιση ΤΕΒΕ.


protothema.gr