«Με απόφαση μας  λαμβάνουν από τις αρχές του  έτους την διοίκηση των λιμενικών  ταμείων οι πρώτοι 7 Δήμοι που πληρούν τις προϋποθέσεις. Με αυτή μας την απόφαση δείχνουμε έμπρακτα ότι το κεντρικό κράτος, εμπιστεύεται την τοπική αυτοδιοίκηση για τη συνολική ανάπτυξη της χώρας μας. Και κάνουμε δεκτό ένα αίτημα της τοπικής αυτοδιοικήσεως που εκκρεμούσε από το 2003, δημιουργώντας σκιές στις σχέσεις της κεντρικής κυβερνήσεως και των τοπικών κοινωνιών».

Τα λόγια ανήκουν  στον Υφυπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Αδωνι Γεωργιάδη με αφορμή την πρώτη συνάντηση των επτά πρώτων δήμων που αναλαμβάνουν την διοίκηση των Λιμενκών Ταμείων.

Από την πλευρά του  ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ (Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας) και Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Κώστας Ασκούνης  για λογαριασμό όλων των δημάρχων δήλωσε: « Ένα πάγιο αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης, που ηταν η παραχώρηση των λιμενικών ταμείων στους δήμους σημερα γίνεται πραγματικότητα με τους 7 αυτούς πρώτους δήμους. Θέλω για τον λόγο αυτό να ευχαριστήσω τον υφυπουργό τον κ. Αδωνι Γεωργιάδη διότι πιστεύω ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί εχει τις δυνατότητες να λειτουργήσει αποτελεσματικά και προς όφελος των τοπικών κοινωνιών τα λιμενικά ταμεία».

Η συνάντηση που  έγινε παρουσία του Γ.Γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Θάνου Πάλλη είχε σκοπό την ενημέρωση από πλευράς Υπουργείου των εκπροσώπων των δημοτικών αρχών οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας να λειτουργήσουν άμεσα Φορείς Διαχείρισης Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων.

Οι δήμοι προσκλήθηκαν κατόπιν της αποδοχής σχετικών Γνωμοδοτήσεων  του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους,  και η συνάντηση είχε στόχο να υπάρξει ενημέρωση και ομαλή αλλαγή στα Λιμενικά Ταμεία που λειτουργούν ως φορείς διαχείρισης των λιμένων σε Θάσο, Χίο, Κορινθία, Σικυώνα, Πύλο, Σάμο και Αμφιλοχία.

Η αποδοχή των  δύο σχετικών Γνωμοδοτήσεων –  που εκκρεμούσε από το 2005 από το 2007 αντίστοιχα – έγινε από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σε συνέχεια και εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας με το Νόμο Καλλικράτη. Σημειώνεται ότι σήμερα στη χώρα λειτουργούν 37 λιμενικά ταμεία και 35 δημοτικά λιμενικά ταμεία.

protothema.gr