Η νέα χρονιά έφτασε και κάθε ένας από εμάς θέτει νέους στόχους, κάποιοι από αυτούς είναι επαγγελματικοί και άλλοι προσωπικοί. Θέτοντας στόχους γινόμαστε καλύτεροι, βελτιωνόμαστε, μαθαίνουμε τα όριά μας και μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε. Όσοι από εμάς, λοιπόν, έχουν ανάγκη να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες και αναζητούν νέους στόχους παρακάτω δίνονται 5 νέοι στόχοι που θα βελτιώσουν το σώμα και το πνεύμα σας.

•Βάλτε στη διατροφή σας 5 μικρά και συχνά γεύματα πλούσια σε γαλακτοκομικά, άπαχα κρέατα, πουλερικά, όσπρια, λαχανικά, φρούτα και αμυλούχες τροφές (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες, δημητριακά πρωινού). Θα σας βοηθήσει πολύ αν προγραμματίσετε την προετοιμασία και το μαγείρεμα του φαγητού σας.

•Αρχίστε να γυμνάζεστε συστηματικά είτε στο γυμναστήριο είτε κάνοντας περπάτημα είτε κάποιο άθλημα που σας αρέσει.

•Καθίστε ήρεμα στο τραπέζι και φάτε. Τότε μόνο παρατηρείτε τι τρώτε και έχετε τον έλεγχο του φαγητού. Όταν, όμως, τρώτε στα όρθια είτε ενώ μαγειρεύετε, είτε μπροστά στο ψυγείο δε χορταίνετε, αλλά σκέφτεσαι κιόλας ότι δε φάγατε καθόλου και παίρνετε επιπλέον θερμίδες χωρίς να συνειδητοποιείτε από πού ήρθαν. Το φαγητό πρέπει να είναι μια προγραμματισμένη δραστηριότητα, στην οποία αφιερώνετε χρόνο και την απολαμβάνετε ήρεμα.

•Προσπαθήστε όταν δεν είστε καλά συναισθηματικά, όταν έχετε άγχος ή θυμό ή θλίψη ή ακόμα και ανία, να στρέφετε την προσοχή σας κάπου αλλού μακριά από το ψυγείο. Κανείς μας δε νιώθει ευτυχισμένος κάθε στιγμή της ημέρας. Την ώρα που σας πιάνει “η κρίση” βγείτε μια βόλτα, μιλήστε με έναν φίλο σας, ασχοληθείτε με μια εργασία στο σπίτι και να είστε σίγουροι πως θα νιώσετε καλύτερα. Χρησιμοποιώντας το φαγητό ως παρηγοριά είναι στιγμιαίο, αφού μετά είναι σίγουρο πως θα έρθουν οι τύψεις και θα νιώσετε χειρότερα.

•Όλα τα παραπάνω δεν έχουν νόημα αν δεν υπάρχει αυτοπεποίθηση. Για να πετύχετε τους παραπάνω στόχους και να έχετε ένα καλύτερο αποτέλεσμα στις διατροφικές σας συνήθειες άρα και στο σώμα σας πρέπει να εκτιμήσετε πρώτα τον εαυτό σας. Πιστέψτε πως μπορείτε να πετύχετε τα πάντα. Εκτιμήστε τον εαυτό σας κάθε φορά που καταφέρνετε να αντισταθείτε στις τροφές που δεν πρέπει, έτσι δυναμώνεται ο αυτοέλεγχος απέναντι στον πειρασμό.

Βάζοντας στόχους και προσπαθώντας να πετύχετε έναν έναν σιγά σιγά θα σας κάνει να νιώθετε πιο δυνατοί, πιο ικανοί να πετύχετε κάτι πιο δύσκολο. Πετυχαίνοντας αυτούς τους διατροφικούς στόχους εκτός από καλύτερο σώμα είναι σίγουρο πως θα αποκτήσετε έναν νέο εαυτό πιο ευδιάθετο και με περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Ελευθερία Ε. Ρέντζιου
Κλινικός Διατροφολόγος – Διαιτολόγος, Μ. Μed. Sci.
Βιογραφικό σημείωμα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook