Το ρεκόρ ταχύτητας στους δύο τροχούς θα προσπαθήσει να σπάσει ο Richard Brown με το πρότζεκτ Jet Reaction, μία…μοτοσικλέτα με κινητήρα από τζετ και πάνω από 1200 ίππους!

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο. Μέχρι σήμερα οποιαδήποτε απόπειρα για κατάρριψη του ρεκόρ ταχύτητας έχει γίνει είτε με δίτροχα που χρησιμοποιούσαν συμβατικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης είτε με πυραυλοκίνητα.

Οι κινητήρες jet θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνοι για αυτό το σκοπό λόγω του μεγάλου βάρους και της συμπαγούς κατασκευής τους. Αυτά τα δύο δυσκολεύουν πολύ τους μηχανικούς στο να κατανείμουν σωστά το βάρος κάτι που έχει σοβαρές συνέπειες στη συμπεριφορά του οχήματος, ειδικά σε αυτές τις ταχύτητες. Ο κινητήρας του «Jet Reaction» προέρχεται από ελικόπτερο. Μάλιστα ο Brown προχώρησε σε μετατροπές ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει και το φαινόμενο της μετάκαυσης και να πάρει ακόμη μεγαλύτερη ισχύ από τον κινητήρα.

Αυτή δεν είναι η πρώτη απόπειρα του Brown για το ρεκόρ ταχύτητας. Το 1999, στη θρυλική Bonneville των Η.Π.Α. έσπασε ανεπίσημα το ρεκόρ ταχύτητας προς μία κατεύθυνση αναπτύσσοντας ταχύτητα της τάξης των 586 χλμ./ώρα, με το πυραυλοκίνητο Challenger. Βάσει κανονισμών, για να μετρούσε το ρεκόρ του θα έπρεπε να αναπτύξει ταχύτητα και στην επιστροφή, έτσι ώστε να μετρηθεί η μέση ωριαία και στις δύο διαδρομές. Αυτό όμως δεν έγινε ποτέ επειδή στην πρώτη διαδρομή του έσκασε το πίσω ελαστικό.

Οι πρώτες δοκιμές του πρόζεκτ αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στον Ιανουάριο, ενώ το Μάρτιο θα ξεκινήσουν οι δοκιμές με τον οδηγό. Η απόπειρα για το ρεκόρ θα πραγματοποιηθεί στο Bonneville το 2013. Το σημερινό επίσημο ρεκόρ επετεύχθη το 2010 και ανέρχεται στα 605,697 χλμ./ώρα.

(mototriti)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook