Οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής ζήτησαν χθες μία νέα ψυχιατρική εξέταση του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, βασιζόμενοι στην άποψη ειδικών για τους οποίους ο ακροδεξιός δράστης των αιματηρών επιθέσεων της 22ας Ιουλίου στη Νορβηγία, δεν είναι ψυχωτικός, αντίθετα με τα επίσημα πορίσματα.

Σε επιστολή τους, που εξεδόθη από το δικαστήριο του Όσλο που ανέλαβε την υπόθεση, οι συνήγοροι των 56 επιζησάντων και των συγγενών των θυμάτων, αμφισβητούν τη διάγνωση, στην οποία κατέληξαν το περασμένο έτος δύο ψυχίατροι-εμπειρογνώμονες, για τους οποίους ο Μπρέιβικ υποφέρει από «παρανοϊκή σχιζοφρένεια», πόρισμα που μπορεί να τον γλιτώσει από τη φυλακή.

Σε περίπτωση που επικρατήσει η άποψή του, ο Μπέρινγκ Μπρέιβικ θα καταδικασθεί κατά πάσα πιθανότητα σε εγκλεισμό σε ειδικό ίδρυμα, ώστε να λάβει ψυχιατρικές φροντίδες, μία προοπτική που έχει σοκάρει πολλούς Νορβηγούς.

«Πολλοί από τους πολιτικούς ενάγοντες, οι οποίοι τον είδαν επί τω έργω στην Ουτόγια, τον βρήκαν άκρως κυνικό και λογικό και κρίνουν πως αυτό δεν συνάδει με το δεδομένο του ψυχωτικού», τονίζουν οι συνήγοροι.

Στα επιχειρήματά τους, οι συνήγοροι των πολιτικών εναγόντων προσθέτουν πως τρεις ψυχολόγοι και ένας ψυχίατρος, οι οποίοι παρακολούθησαν τον Μπέρινγκ Μπρέιβικ στη φυλακή, όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης, δεν εντόπισαν συμπτώματα «παρανοϊκής σχιζοφρένειας», ούτε αυτοκτονικές τάσεις και τονίζουν πως δεν έχει ανάγκη από φαρμακευτική αγωγή.

Σε ξεχωριστό υπόμνημά τους, πολλοί άλλοι εκπρόσωποι των πολιτικών εναγόντων έχουν αξιώσει μία νέα εξέταση του δράστη, μία θέση που συχνά την συνοδεύουν με το αίτημα για εγκλεισμό του σε ειδικό ίδρυμα για παρακολούθηση.

Ούτε η υπεράσπιση, αλλά ούτε και η εισαγγελία επιθυμούν μία νέα εξέταση: οι συνήγοροι εκτιμούν πως η υπάρχουσα διάγνωση είναι επαρκής και οι διωκτικές αρχές υποστηρίζουν οτι ο δράστης οφείλει να χαίρει σε κάθε περίπτωση του δικαιώματος της αμφιβολίας σε περίπτωση που μία νέα εξέτασή του καταλήξει σε διαφορετική διάγνωση.

Το δικαστήριο του Όσλο πρόκειται να αποφασίσει στα μέσα του τρέχοντος μηνός εάν θα επανεξετασθεί ο 32χρονος σφαγέας, του οποίου η δίκη θα ξεκινήσει στις 16 Απριλίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook