Μικρότερες σε μέγεθος, περισσότερες οικονομικές αλλά ευέλικτες και εξίσου αποτελεσματικές χωρίς να απολέσουν την υπεροχή τους θα είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα παρουσιάζοντας τη νέα δομή Ενόπλων Δυνάμεων μετά από πολύμηνη εργασία των επιτελείων σε συνεργασία του ίδιου με ανώτατους αξιωματούχους.

Πέρα από τις αλλαγές στον αριθμό και τη δομή, το στράτευμα θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού και της Ασίας στρέφοντας προφανώς το βλέμμα στην Κίνα.

Ο στρατός των ΗΠΑ –«είναι ο καλύτερος που υπάρχει και θα παραμείνει έτσι» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος– θα είναι περισσότερο ευέλικτος αλλά «ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν την στρατιωτική τους υπεροχή» υπογράμμισε και πρόσθεσε η χώρα είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε πρόκληση.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον αρκετά μεγάλες για να μπορούν να φέρουν σε πέρας παρατεταμένες επιχειρήσεις για την επίτευξη σταθερότητας αλλά αντίθετα θα επικεντρωθούν σε μικρότερης κλίμακας και μικρότερου κόστους ενέργειες στην Αφρική και σε άλλες περιοχές. Το τρέχον δόγμα θέλει τις ΗΠΑ να είναι σε θέση να φέρουν ταυτόχρονα σε πέρας δύο πολέμους σε διαφορετικά σημεία, πέρα φυσικά από την άμυνα της πατρίδας.

«Είναι ώρα να αποκατασταθεί η ισορροπία μετά από μία δεκαετία πολέμων» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ (κατά το Σύνταγμα και αρχιστράτηγος) αναφερόμενος στους πολέμους του Ιράκ, που μόλις τελείωσε, και του Αφγανιστάν που συνεχίζεται με προσδιορισμένο τέλος –αν όλα πάνε βάσει σχεδίων– το 2014.

«Πρέπει να ανανεώσουμε την οικονομική μας ισχύ στην πατρίδα μας, που είναι η βάση για την ισχύ μας σε όλο τον κόσμο—αυτό περιλαμβάνει και την αποκατάσταση των οικονομικών μας», επισήμανε.

Παραταύτα δεν υπήρξαν ανακοινώσεις για το ακριβές μέγεθος της συρρίκνωσης του στρατεύματος, αν και ο Στρατός Ξηράς και οι Πεζοναύτες θα μειώσουν τη δύναμη τους από το 2015. Εξίσου ασαφές έμεινε πώς και από πού θα εξοικονομηθούν χρήματα αφού προβλέπεται και κάλυψη των επιδομάτων για τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων. Περισσότερες λεπτομέρειες θα παρέχει ο προϋπολογισμός του 2013 που θα κατατεθεί στο Κογκρέσο το Φεβρουάριο.

Παράλληλα το Πεντάγωνο σχεδιάζει να μειωθεί κατά ένα μέρος το πυρηνικό οπλοστάσιο χωρίς να διακινδυνεύσει η ασφάλεια της χώρας διατηρώντας την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας και θα δοθεί έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων κυβερνοπολέμου με αύξηση των σχετικών κονδυλίων

Οι ένοπλες δυνάμεις, αν και δεν θα εγκαταλείψουν την συνεισφορά τους στην ασφάλεια σε όλο τον πλανήτη, θα εστιάσουν στο μέλλον στον Ειρηνικό Ωκεανό και την Ασία, αντανακλώντας προφανώς τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την ανερχόμενη στρατιωτική δύναμη της Κίνας που δεν παραλείπει να προχωρά σε ενέργειες επίδειξης ισχύος όπως με το νέο μαχητικό J-20 ή το αεροπλανοφόρο της.

Παρόλο που οι αναλύσεις και τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι η Κίνα απέχει από τις ΗΠΑ σε ποιότητα και αποτελεσματικότητα των οπλικών συστημάτων που διαθέτει, τα βήματα της στην ανάπτυξη του οπλοστασίου της είναι σταθερά και συνεχή.

Ο Μπαράκ Ομπάμα διευκρίνισε ακόμα ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επαγρυπνούν στη Μέση Ανατολή.

Πολιτική αντιπαράθεση ενόψει;

Η απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να προχωρήσει σε μείωση στις ένοπλες δυνάμεις είναι κίνηση πολιτικού ρίσκου και μάλιστα προεκλογικά όταν οι πιθανοί αντίπαλοί του για το Νοέμβριο (αν και το τοπίο καθόλου δεν έχει ξεκαθαρίσει) έχουν σκληρές θέσεις για την στρατιωτική υπεροχή των ΗΠΑ.

Τα ζητήματα της άμυνας και της εθνικής ασφάλειας είναι ένα προνομιακό πεδίο για τους Ρεπουμπλικάνους οι οποίοι κατακρίνουν σταθερά την όποια προσπάθεια μείωση ή περιορισμού των ενόπλων δυνάμεων σε προσωπικό ή δυνατότητες.

Η μείωση του προϋπολογισμού του Πενταγώνου που ανέρχεται σήμερα στα 739 δισεκατομμύρια δολάρια, (είναι δηλαδή πολύ μεγαλύτερος από όλων των άλλων δυτικών χωρών συνολικά) θα επηρεάσει και το εκτεταμένο αμερικανικό στρατοβιομηχανικό σύμπλεγμα.

Αν και δεν πρόκειται να υπάρξει δραματική μείωση μετά από μία δεκαετία κατακόρυφης αύξησης, θα περικοπεί πάντως κατά 450 δισεκατομμύρια μέσα στην επόμενη δεκαετία, όπως προβλέπουν οι σχεδιασμοί. Ο υπουργός Άμυνας διευκρίνισε και αυτός ότι ο προϋπολογισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται αλλά μικρότερους ρυθμούς.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook