Τα βραδινά τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων στην Ιταλία, κάνουν εκτενή αναφορά σε δηλώσεις του πρωθυπουργού, Μάριο Μόντι στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore, σχετικά με τις επείγουσες και καταλληλότερες κινήσεις για να βγει η χώρα και η Ευρώπη από την παρούσα φάση οικονομικής κρίσης.

«Πρέπει να δουλέψουμε μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους μας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για να βελτιώσουμε όσα δεν λειτούργησαν καλά, στην διακυβέρνηση της Ευρωζώνης» τονίζει ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Μόντι «η φάση ανάπτυξης της Ιταλίας θα συγκεκριμενοποιηθεί σε μέτρα που θα εγκριθούν μέσα στους επόμενους δυο μήνες και, εν μέρει, στις 23 Ιανουαρίου: Απελευθέρωση, υποδομές αλλά και συνολική ρύθμιση της αγοράς της εργασίας»

Ο Μόντι προσθέτει ότι δεν θα μεταβεί στο Βερολίνο για να πει «εμείς κάναμε ότι έπρεπε, τώρα ήρθε η σειρά της Ευρώπης», διότι η Ιταλία πρέπει να συνεχίσει να ακολουθεί την πορεία εξυγίανσης και να εργάζεται μαζί την Ένωση για να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόκειται για βασικά μέτρα που πρέπει να εγκριθούν γρήγορα, διότι μόνο μια κοινή δράση για την υπεράσπιση του Ευρώ μπορεί να φέρει, ως αποτέλεσμα, τη μείωση των επιτοκίων βοηθώντας τις χώρες που προσπαθούν να σταθεροποιήσουν την οικονομία τους», προσθέτει ο Μάριο Μόντι.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης επαναλαμβάνει, όμως, ότι κατά την άποψή του, η Ευρωπαϊκή ένωση πρέπει να στηρίξει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης και να υιοθετήσει τα λεγόμενα Project Bond, τα ευρωπαϊκά ομόλογα που θα πρέπει να χρησιμεύσουν για την χρηματοδότηση υποδομών. Ο Ιταλός πρωθυπουργός επιμένει ότι, στη συνέχεια, θα πρέπει να ακολουθήσουν και τα ευρωομόλογα.

Σύμφωνα με τους παρατηρητές, ο νέος Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, από τη μία θέλει να αποφύγει την ανοικτή σύγκρουση με την Γερμανία, αλλά, από την άλλη, ενόψει της συνάντησής του με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, την Τετάρτη στο Βερολίνο, θέλει να στείλει και ένα σαφές μήνυμα: ότι δεν μπορεί να υπάρχει μόνον μια άκαμπτη στάση υπέρ της δημοσιονομικής σταθερότητας και πειθαρχίας και ότι η μείωση του δημόσιου χρέους, κατά την παρούσα φάση, πρέπει να γίνει βαθμιαία, όχι βεβιασμένα και τραυματικά.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook