\”Δεν συμφωνώ με την μέχρι τώρα πορεία και δεν θα συμμετέχω στο ερχόμενο Εθνικό Συμβούλιο, και ως Βουλευτής δεν δεσμεύομαι με όποια κομματική πειθαρχία σε σχέση με την στάση και την κοινοβουλευτική μου δραστηριότητα\”.

δήλωσε ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης,  σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

\”Χρειάζεται μια αναδιοργάνωση από μηδενική βάση, μια επανίδρυση, στο ΠΑΣΟΚ, στην ευρύτερη δημοκρατική παράταξη αλλά στο ίδιο το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του\”, τόνισε ο κ. Βαλυράκης σημειώνοντας ταυτόχρονα πέντε βασικές θέσεις σχετικά με τα όσα επικρατούν σήμερα στην πολιτικοοικονομική κατάσταση του τόπου.

Συγκεκριμένα ο κ. Βαλυράκης ανέφερε ότι:

1) Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά του ζητήματα. Μια εσωτερική αστάθεια μπορεί να έχει ευρύτερο αποσταθεροποιητικό αποτέλεσμα.

Από την άλλη μεριά η ΝΔ που παρέδωσε μια εκτός ελέγχου διαχείριση, εξακολουθεί να αντιπολιτεύεται την προσπάθεια αντιμετώπισης του βασικού προβλήματος από το οποίο η ίδια κυριολεκτικά λιποτάκτησε το 2009.

2) Η κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου είναι το αποτέλεσμα μιας πολύτιμης πρώτης προσέγγισης ευρύτερων κομματικών δυνάμεων. Το πρόβλημα της πατρίδας μας είναι πολύ μεγάλο για να το αντιμετωπίσει κάποιος από μόνος του, πόσο μάλλον αν υπονομεύεται από τους υπολοίπους.

Η κυβέρνηση αυτή καλείται να δρομολογήσει ομαλή πορεία εξόδου από την κρίση και να διασφαλίσει την παραμονή της χώρας μας στη ζώνη του Ευρώ. Θα κριθεί βεβαίως από τα πεπραγμένα της. Οι στόχοι όμως αυτοί καθορίζουν και την ελάχιστη χρονική διάρκεια της κυβερνητικής θητείας που θα μπορούσε να είναι η εξάντληση της τετραετίας. Η πολιτική συναίνεσης, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα, θα πρέπει να διατηρηθεί και μετά τις εθνικές εκλογές όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα τους.

3) Το σημερινό κυβερνητικό σχήμα όπως έχει διαμορφωθεί, είναι δυσκίνητο και είναι πολύ δύσκολο να διοικηθεί. Είναι πολύ μεγάλο σε πλήθος, καθώς 50 πρόσωπα συνθέτουν την νέα κυβέρνηση σε ένα πέλαγος συναρμοδιοτήτων. Απαιτείται πιστεύω δομικός ανασχηματισμός της κυβέρνησης ανεξάρτητα από τον χρόνο της θητείας της.

Η κυβέρνηση πρέπει να ξεκινήσει άμεσα αποτελεσματική παρέμβαση στο κράτος, την δημόσια διοίκηση και την αυτοδιοίκηση για την μείωση του κόστους λειτουργίας και την αύξηση της παραγωγικότητας τους. Όλες οι θεσμικές λειτουργίες του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα πρέπει να στρατευθούν με ένα σταθερό στόχο, την δημιουργία επαρκών πρωτογενών πλεονασμάτων, στην ετήσια δημοσιονομική διαχείριση.

4) Το πρόβλημα σήμερα είναι η βαθειά και παρατεταμένη ύφεση, είναι η χαμηλή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Απαιτείται νέο μοντέλο ανάπτυξης που να μην βασίζεται στον εύκολο κρατικό δανεισμό. Θα πρέπει να προχωρήσουμε σε γρήγορες και δυναμικές αναπτυξιακές κινήσεις και πολιτικές που θα αξιοποιούν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Πρώτη προτεραιότητα η ουσιαστική πάταξη της Γραφειοκρατίας και της Διαφθοράς.

5) Πρέπει να συνειδητοποιήσομε ότι η κοινωνία και η οικονομία μας έχουν ήδη υπερφορολογηθεί πέραν των δυνατοτήτων τους. Για τον λόγο αυτό θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν συμφωνώ σε νέα οριζόντια εισπρακτικά μέτρα. Τουναντίον πιστεύω ότι απαιτούνται μέτρα στήριξης των χαμηλότερων εισοδημάτων.

Ταυτόχρονα ο κ. Βαλυράκης επεσήμανε ότι \”θα πρέπει να προχωρήσουμε στην άμεση αναδιαμόρφωση του φορολογικού συστήματος\”, προτείνοντας δράσεις ώστε:

\”να φορολογηθεί το εισόδημα, να φροντίσουμε για τους ρυθμούς αύξησης του και να ασχοληθούμε σοβαρά, επί τέλους, με την αποτελεσματικότητα του εισπρακτικού μηχανισμού (ΔΟΥ, Τελωνεία και Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου) που στην καλύτερη περίπτωση υπολειτουργεί. Το ζητούμενο θα είναι πάντα, η επανεκκίνηση και η μεγέθυνση με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, της πραγματικής οικονομίας, η δημιουργία προστιθέμενης αξίας, η διασφάλιση θέσεων εργασίας, η κοινωνική συνοχή, η αύξηση της απασχόλησης\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook