Ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο δίκτυο αυτόνομων συστημάτων πρόσδεσης και παροχής υπηρεσιών για σκάφη αναψυχής δημιουργήθηκε από τον κ.Σωκράτη Πραπίδη με στόχο την αύξηση των δυνατοτήτων θαλάσσιου τουρισμού με επίλυση προβλημάτων που προκαλούνται από τις χερσαίες εγκαταστάσεις.

Το Negon – Dodecagon 57 είναι πολυγωνικό πλωτό σύστημα (εξέδρα) για την πρόσδεση έως και 12 σκαφών αναψυχής, το οποίο είναι αυτόνομα ενεργειακά, καθώς διαθέτει στέγαστρο με φωτοβολταικά πάνελ και μπορούν να παρέχουν τεχνολογικά σύγχρονες υπηρεσίες ελλιμενισμού.

Όπως είπε στο Flashnews.gr, ο «εμπνευστής» και δημιουργός του Negonκ.Σωκράτης Πραπίδης, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές παραθαλάσσιες περιοχές είναι πως «οι υπάρχουσες θέσεις στις μαρίνες με υψηλή τουριστική κίνηση ιδίως κατά τη θερινή περίοδο δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών.

Το γεγονός αυτό αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την προσέλευση περισσότερων τουριστών διότι η υποχρεωτική αγκυροβολία αρόδου σε όρμους καθιστά τη διανυκτέρευση των πληρωμάτων των σκαφών από δυσλειτουργική έως και μη εφικτή.

Στην περίπτωση αυτή τα πληρώματα αναγκάζονται να παραμένουν στο σκάφος διότι η απομάκρυνσή τους δημιουργεί επισφάλειες.

Η κατασκευή μαρίνων σε παράκτιες ζώνες δεν είναι πάντοτε εφικτή καθώς επηρεάζονται άμεσα οι φυσικές ακτές, η διατήρηση των οποίων θεωρείται αναγκαία ως προς την εξασφάλιση της ισορροπίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Επιπλέον, είναι εύκολα κατανοητό πως η κατασκευή ενός λιμενικού έργου σηματοδοτεί συνεπακόλουθα τη ρυμοτομική διαμόρφωση μεγάλων χερσαίων τμημάτων που θα λειτουργούν συνδυαστικά με το νέο έργο.»

\"\"

Η λύση

Τα προβλήματα αυτά επιλύονται με τα Negon τα οποία, όπως επισημαίνει ο κ.Πραπίδης «εξασφαλίζουν θέσεις πρόσδεσης, παρέχουν πληθώρα υπηρεσιών καιβελτιστοποιούν τις συνθήκες που επικρατούν στην αρόδου αγκυροβολία,καλύπτονταςαξιόπιστα το λειτουργικό της κενό με την πρόσδεση σε ναύδετο και τον ελλιμενισμό σε μαρίνες.

Σχεδιάζονται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε τόσο η τοποθέτηση όσο και η αφαίρεσή τους να μην επηρεάζει την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και η λειτουργία τους να βασίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα ανωτέρω ενισχύονται με τη χρήση υλικών φιλικότερων προς το περιβάλλον, προσδίδοντας στις κατασκευές τη γρηγορότερη και με τις ελάχιστες συνέπειες αφομοίωση από την χλωρίδα και πανίδα του βιοτόπου.»

Να σημειωθεί πως η λέξη Negon μπορεί να φαίνεται «ξένη» αλλά δεν είναι άλλη από την λέξη «Νηίγων» που σημαίνει το πλοίο με τις πολλές γωνίες και δημιουργήθηκε από το αρχαιοελληνικό «ναῦς» (στην δοτική τῇνηί) και τον γεωμετρικό όρο των πολυγώνων με «ν» πλευρές, ν-γώνων ή ν-πλεύρων.

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα για τα Negon

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook