Η Συρία ενίσχυσε την παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας σε διάφορες περιοχές της χώρας, την ώρα που η αντιπολίτευση τίμησε την επέτειο των 30 χρόνων από τη σφαγή στη Χάμα, δήλωσαν ακτιβιστές.

Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας ενίσχυσαν τις θέσεις τους στην περιοχή Ζαμπάντανι, στα περίχωρα της Δαμασκού, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία. «Το καθεστώς προετοιμάζεται για μία μαζική επίθεση στη Ζαμπάντανι», δήλωσε ο Αϊμάν Ιντλίμπι, ένας σύρος ακτιβιστής, στο Γερμανικό Πρακτορείο. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαν σημειωθεί στην πόλη αυτή σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ του τακτικού συριακού στρατού και λιποτακτών.

Μία πηγή από τον Λίβανο που πρόσκειται στο συριακό καθεστώς επεσήμανε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ είναι αποφασισμένη να «καθαρίσει» όλες τις περιοχές κοντά στην πρωτεύουσα όπου πιστεύεται ότι κρύβονται εξεγερμένοι και να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας. Εξάλλου οι κυβερνητικές δυνάμεις προχώρησαν σε μαζικές συλλήψεις και ενίσχυσαν την παρουσία τους και στη Χάμα, προπύργιο του κινήματος αμφισβήτησης του Άσαντ. Η επαρχία Χάμα, στην κεντρική Συρία με 800.000 κατοίκους, είναι γνωστό ότι αποτελεί προπύργιο για τους σουνίτες, που αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας.

Η Χάμα ήταν το θέατρο μίας σφαγής, η οποία ξεκίνησε στις 2 Φεβρουαρίου 1982, όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέστειλαν βίαια μία ισλαμιστική εξέγερση εναντίον του τότε προέδρου Χάφεζ αλ Άσαντ, πατέρα του Μπασάρ. «Οι κάτοικοι της Χάμα έβαψαν σήμερα τους δρόμους της πόλης και τους τοίχους των σπιτιών τους με κόκκινη μπογιά για να υπενθυμίσουν στο λαό ότι αυτό το καθεστώς έχει βάψει τα χέρια του με αίμα και ότι οι κηλίδες του αίματος δεν θα ξεπλυθούν ποτέ», δήλωσε ο Ιντλίμπι.

Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Χάμα στη διάρκεια της καταστολής της εξέγερσης το 1982 που διήρκησε 27 ημέρες, σύμφωνα με την αντιπολίτευση και δικηγόρους που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σήμερα οι κάτοικοι της Χάμα προχώρησαν σε γενική απεργία, όπως ανακοίνωσε το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ τουλάχιστον 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας που επιτέθηκαν στους διαδηλωτές που τιμούσαν την επέτειο, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook