Τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), του μόνιμου ταμείου που θα έχει στόχο τη στήριξη των πιο αδύναμων οικονομιών και τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην ευρωζώνη, ενέκρινε σήμερα η γαλλική κυβέρνηση.

Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα που ξεκινά τη διαδικασία επικύρωσης του ESM, ο οποίος προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία την 1η Ιουλίου. Η οριστική επικύρωση θα γίνει από το Κοινοβούλιο.

Εντός του 2012 η χώρα αναμένεται να συνεισφέρει στον ESM το ποσό των 6,6 δισ. ευρώ, ενώ θα συνεχίσει να συμβάλει στο ταμείο για τα επόμενα τρία χρόνια.

Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου η γαλλική κυβέρνηση ενέκρινε το Μηχανισμό, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και το σχέδιο του διορθωτικού προϋπολογισμού για το 2012, στο οποίο λαμβάνονται υπόψη οι καταβολές που θα γίνουν από το Παρίσι για τον ESM.

Στο κείμενο αυτό προβλέπεται ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί περισσότερο από το αναμενόμενο, στο 89,1% του ΑΕΠ το 2012 (αντί για 88,3% που προβλεπόταν αρχικά) και στο 89,3% το 2013. Από το 2014 το χρέος εκτιμάται ότι θα αρχίσει να μειώνεται σταδιακά για να φτάσει το 83% το 2016.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook