Παρατάθηκε μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Υπ,Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης».

Ο βασικός λόγος είναι οι έντονες αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει άρθρα τα οποία θα φέρουν τα πάνω-κάτω στην αγορά ακινήτων αλλά και στην σημερινή κατάσταση που αφορά στην δόμηση ακόμη και της κατοικίας.

Ένα από αυτά, είναι το άρθρο 14 με το οποίο, ουσιαστικά, απαγορεύεται η δόμηση κατοικίας στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια, εκτός από την κατοικία των ιδιοκτητών της αγροτικής ή άλλης εκμετάλλευσης.

Συγκεκριμένα το άρθρο 14 αφορά τις «Περιοχές Ελέγχου και Περιορισμού Δόμησης και Χρήσεων» οι οποίες ορίζονται ως εξής :

«Είναι οι εκτός σχεδίου περιοχές, εκτός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων εκτός ορίων οικισμού με πληθυσμό μικρότερο από 2.000 κατοίκων, εκτός ορίων οικισμού προϋφισταμένου του 1923, εκτός των προς πολεοδόμηση περιοχών και των περιοχών προστασίας.»

Σύμφωνα με το άρθρο, οι εκτός σχεδίου περιοχές διαχωρίζονται σε τρείς ζώνες.

Α. Ζώνες γεωργικών, δασικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών και λοιπών αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Β Ζώνες Διασφάλισης Αστικών Υποδομών
Γ. Ζώνες Εκτόνωσης Αστικών Επιβαρύνσεων

Σε αυτές τις ζώνες θα επιτρέπεται η δόμηση κατοικιών αποκλειστικά και μόνο από αγρότες ή επαγγελματίες «απασχολούμενους με την κύρια εκμετάλλευση»

Με λίγα λόγια, από το άρθρο 14 (αν ισχύσει τελικά αυτούσιο και δεν αλλάξει στην πορεία) συνάγεται ότι η εκτός σχεδίου δόμηση σε αγροτεμάχια απαγορεύεται για όλους πλην των επαγγελματιών που τα εκμεταλλεύονται.

Το διάταγμα και ειδικά το συγκεκριμένο άρθρο, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από συλλόγους μηχανικών, αρχιτεκτόνων, συμβολαιογράφων κ.α. οι οποίοι κάνουν λόγο για επί του πρακτέου κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, ενώ συμπληρώνουν ότι κάτι τέτοιο δεν έχει περιβαλλοντικά οφέλη αφού την ίδια ώρα επιτρέπεται η ανέγερση ,καταστημάτων, βενζινάδικων, πάσης φύσεως επιχειρήσεων ακόμη και ξενοδοχειακών συγκροτημάτων.

Μάλιστα, στα σχόλια που αναρτούνται στην δημόσια διαβούλευση δεν λείπουν και αυτοί που αφήνουν αιχμές ότι με το συγκεκριμένο άρθρο επιχειρείται η απαξίωση των εκτός σχεδίου αγροτεμαχίων ώστε αυτά να πωληθούν στη συνέχεια πάμφθηνα.

Ως δικαιολογία για την ουσιαστική απαγόρευση ανέγερσης κατοικίας εκτός σχεδίου, χρησιμοποιείται η «ενίσχυση» της αγροτικής χρήσης της εκτός σχεδίου γης καθώς όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά στο άρθρο:

 «Στις περιοχές αυτές προβλέπεται η διατήρηση και προστασία της κατά προορισμό χρήσης του εδάφους με την ενίσχυση των αγροτικών και λοιπών εκμεταλλεύσεων της γης και τον δραστικό περιορισμό της συνολικής επιτρεπόμενης επιφάνειας δόμησης και μείωση της έντασης της χρήσης, σε σχέση προς τις εκάστοτε ισχύουσες γενικές διατάξεις περί «εκτός σχεδίου δόμησης».

Δείτε εδώ ολόκληρο το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος

Δείτε εδώ την δημόσια διαβούλευση

Ναπολέων Σαραντίδης
[email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook