Μέχρι και νέο οικονομικό δέικτη αναγκάστηκαν να επινοήσουν οι Βρετανοί, προκειμένου να καταφέρουν να αποτυπώσουν το χρόνο που έχει χάσει η Ελλάδα από την κρίση.

Και το όνομα αυτού... Προυστ!

Σύμφωνα με το δείκτη αυτό λοιπόν, η ελληνική οικονομία είναι η πιο «καθυστερημένη» οικονομία του Δυτικού κόσμου.

Στον κατάλογο μάλιστα η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση, γεγονός που την κατατάσσει πιο πίσω από όλες τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες οικονομίες.

Συγκριτικά καί όπως δημοσιεύει το protothema.gr,  η Ισλανδία και οι ΗΠΑ είναι σε ελαφρώς καλύτερη θέση καθώς οι οικονομικοί δείκτες τις φέρνουν αντιστοίχως στο 2000 και στο 2002.

Ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης η Γερμανία εμφανίζεται σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, με την οικονομία της να καταγράφει υστέρηση μόλις τριών ετών.

Ο δείκτης Προυστ σταθμίζει επτά οικονομικά μεγέθη και συγκεκριμένα τα ποσοστά απασχόλησης και ανάπτυξης του ΑΕΠ, την κατανάλωση, τις τιμές ακινήτων, το ύψος των μισθών και την πορεία των μετοχών.

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα του περιοδικού είναι ότι η ανεργία στις «προβληματικές οικονομίες της ευρωπαϊκής περιφέρειας» δηλαδή σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία ακολουθεί κατακόρυφη άνοδο μετά το 2008, ενώ στο ίδιο διάστημα η Γερμανία εμφανίζει αισθητή μείωση του αριθμού των ανέργων.

Επίσης σημειώνεται ότι «οι μισθοί στην Ελλάδα και στην Ουγγαρία έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2004».

Διευκρινίζεται ότι τα στοιχεία που χρησιμοποίησε ο «Economist» για να συντάξει τον «δείκτη Προυστ» βασίζονται στα προ του δεύτερου μνημονίου δεδομένα, συνεπώς δεν λαμβάνουν υπόψη την πρόσφατη μείωση των ονομαστικών μισθών στην Ελλάδα.