Η ευρωπαϊκή απόφαση για ενδεχόμενη ενίσχυση του "τείχους προστασίας" απέναντι στην ελληνική κρίση χρέους, θα ληφθεί "εντός του Μαρτίου", αλλά όχι αναγκαστικά κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής την 1η και 2α Μαρτίου, άφησε να εννοηθεί σήμερα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

"Εξηγήσαμε σε όλους τους συναδέλφους μας ότι θα λάβουμε απόφαση τον Μάρτιο, όπως αποφάσισαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων", τόνισε ο Σόιμπλε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο υπουργικής συνόδου της G20 στο Μεξικό.

"Ομως, ο Μάρτιος αρχίζει την 1η και τελειώνει στις 31. Ανάμεσα στην 1η και την 31η Μαρτίου θα εξετάσουμε εάν το εύρος του μηχανισμού "σταθερότητας" επαρκεί με δεδομένα τα τελευταία γεγονότα", τόνισε ο γερμανός υπουργός.

Ο Σόιμπλε χαρακτήρισε κατάλληλο το χρονοδιάγραμμα αυτό και υπογράμμισε ότι μια απόφαση του ΔΝΤ για την ενίσχυση των δικών του κεφαλαίων αναμένεται τον Απρίλιο.

Ορισμένοι μεγάλοι δανειστές της Ευρώπης πιέζουν τους εταίρους τους στην ΕΕ να ανακοινώσουν γρήγορα ενίσχυση του προβλεπομένου "τείχους προστασίας". "Κάντε το γρήγορα και δυναμικά και φροντίστε οι δεσμεύσεις σας να έχουν αποτελέσματα", δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ.

Από την πλευρά του, ο Σόιμπλε επέμεινε χθες ότι το "τείχος προστασίας" δεν μπορεί να είναι απεριορίστου μεγέθους: "Δεν έχει κανένα νόημα από οικονομικής άποψης να εισακούσουμε τις εκκλήσεις και να διοχετεύουμε επ΄αόριστον κεφάλαια στους μηχανισμούς στήριξης ούτε να θέσουμε σε λειτουργία τη μηχανή εκτύπωσης χαρτονομισμάτων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας".

Σε ποσοστό 63% οι Γερμανοί δεν επιθυμούν την έγκριση του πακέτου στήριξης της Ελλάδας, αύριο, από την Ομοσπονδιακή Βουλή, σύμφωνα με δημοσκόπηση η οποία πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία "Emnid-Umfrage", για λογαριασμό της εφημερίδας "Bild am Sonntag". Αντιθέτως, το 33% των ερωτηθέντων απαντά θετικά. Επιπλέον, το 64% πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφύγει την χρεοκοπία, ενώ αντίθετη άποψη έχει μόλις το 31%.