Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος θα έχει την δυνατότητα να σφυγμομετρήσει τις διαθέσεις των ευρωπαίων συντηρητικών μετά την στρατηγική στροφή του με την υπερψήφιση του δεύτερου μνημονίου.

Πριν από την σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την Πέμπτη το μεσημέρι ο κ. Σαμαράς θα έχει σύντομη συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας κ. Άνγκελα Μέρκελ καθώς και με τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Ζαν Κλoντ Γιούνκερ.

Οι σχέσεις της ΝΔ με το Ευρωπαϊκό Λαικό Κόμμα και με τα αδελφά συντηρητικά κόμματα της Ευρώπης για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν ήταν και οι καλύτερες δυνατές λόγω της αρχικής άρνησης του μνημονίου αλλά και της επιμονής του κ. Σαμαρά στην επαναδιαπραγμάτευση, θέμα για το οποίο είχε διαφωνήσει και με την κ. Μέρκελ πέρυσι τον Ιούνιο.

Η ΝΔ ευελπιστεί ότι η μνημονιακή στροφή του κ. Σαμαρά θα κατευνάσει τους Ευρωπαίους οι οποίοι ζητούν εγγυήσεις για την συνεπή εφαρμογή του προγράμματος και μετά τις εκλογές. Από την πλευρά του κ. Σαμαράς ξέρει ότι, εφόσον γίνει πρωθυπουργός, θα χρειαστεί κάθε βοήθεια για να ορθοποδήσει η χώρα.

Την συνεδρίαση του ΕΛΚ θα απασχολήσουν θέματα ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις κατ ιδίαν συναντήσεις του όμως ο κ. Σαμαράς θα συζητήσει τις εξελίξεις γύρω από την κρίση χρέους της χώρας μας, την πορεία του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων και η υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής σταθεροποίησης.

Ο κ. Σαμαράς θα επισημάνει την ανάγκη το πρόγραμμα λιτότητας που προβλέπει το μνημόνιο για την χώρα μας να συμπληρωθεί και από ένα σχέδιο ανάπτυξης που να το καταστήσει βιώσιμο. Ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξει η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό και προβάλλει ότι ο ελληνικός λαός δέχθηκε να κάνει μεγάλες θυσίες και έχει υποστεί σημαντική μείωση του βιοτικού του επιπέδου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook