Αν νομίζατε πως το να μαγειρέψετε στο σπίτι αποτελεί τη μεγαλύτερη ασφάλεια από δηλητηριάσεις ή μικρόβια, κάνετε λάθος. Οι μέθοδοι καθαριότητας και συντήρησης των τροφίμων, καθώς και τα υλικά συσκευασίας αποτελούν τους μεγαλύτερους πιθανούς κινδύνους για την υγιεινή της κουζίνας.

Παρακάτω δίνονται οδηγίες ασφαλείας που θα αποτρέψουν τον οποιοδήποτε κίνδυνο.

•Πριν αρχίσουμε το μαγείρεμα, αλλά και καθώς μαγειρεύουμε φροντίζουμε για την καθαριότητα των χεριών μας. Είναι ο πιο ασφαλής τρόπος προστασίας από τα βακτήρια.

•Διατηρούμε πάντα καθαρά όλα τα μαγειρικά σκεύη, μαχαιροπήρουνα, κατσαρόλες, τηγανιά, πιατικά, καθώς και τους πάγκους της κουζίνας πριν και κατά τη διάρκεια μαγειρέματος, αφού συνήθως πάνω σε αυτούς αφήνουμε όλα τα τρόφιμα. Προτιμείστε επιφάνειας κοπής.

•Διατηρείτε το νεροχύτη καθαρό πετώντας πάντα τα σκουπίδια και τα υπολείμματα τροφών.

•Τα σφουγγάρια και οι πετσέτες κουζίνας λόγω της υγρασίας είναι εστίες μικροβίων. Μετά από κάθε χρήση τα σφουγγάρια πρέπει να πλένονται καλά με ζεστό νερό και κυρίως να τα ανανεώνετε συχνά, ενώ οι πετσέτες πρέπει να πλένονται στο πλυντήριο και να χρησιμοποιείτε καθαρές όσο πιο συχνά γίνεται. Η καλύτερη λύση είναι το χαρτί κουζίνας που το πετάτε αμέσως.

•Να έχετε πάντα καθαρά τα ντουλάπια αποθήκευσης των τροφών, καθώς και το ψυγείο.

•Φροντίζουμε να μην έρθουν σε επαφή άπλυτες με πλυμένες τροφές.

•Αποθηκεύστε τις ωμές τροφές μακριά από έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα και κυρίως από τρόφιμα που τρώγονται ωμά.

•Διατηρείστε το κρέας, τα ψάρια και τα τυριά σε πλαστικά ή γυάλινα δοχεία ή σε διαφανείς ζελατίνες και προτιμείστε πλαστικές σακούλες για τα λαχανικά και τα φρούτα.

•Αποψύχουμε τις τροφές είτε στη συντήρηση ψυγείου είτε σε μια λεκάνη με κρύο νερό και ποτέ πάνω στους πάγκους κουζίνας, γιατί θα μετατραπεί σε εστία μικροβίων.

•Το φρέσκο κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια αν δεν τα μαγειρέψετε τις επόμενες 2-3 ημέρες, θα πρέπει να τα βάλετε στην κατάψυξη.

•Το μαγειρεμένο φαγητό το βάζουμε στο ψυγείο αφού έχει κρυώσει, και αν το θέλουμε κάποια άλλη στιγμή το ζεσταίνουμε 10 λεπτά πριν το φάμε για να σκοτωθούν οι μικροοργανισμοί.

•Ελέγξτε πάντα τις αναγραφόμενες ημερομηνίες των τροφών και προσέξτε το είδος συντήρησης (ντουλάπι, ψυγείο, κατάψυξη) ανάλογα με το είδος και την ευαισθησία του τροφίμου.

•Έχετε πάντα υπόψη ότι σε θερμοκρασίες από 5 έως 60oC, τα βακτήρια βρίσκουν το ιδανικό περιβάλλον για να πολλαπλασιαστούν. Γι' αυτό αποφύγετε να διατηρείτε τρόφιμα σε αυτές τις θερμοκρασίες.

Ελευθερία Ε. Ρέντζιου
Κλινικός Διατροφολόγος – Διαιτολόγος, Μ. Μed. Sci.
(Βιογραφικό σημείωμα)