Δεκτή, κατά πλειοψηφία από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έγινε από την Επιτροπή Οικονομικών, η νέα δανειακή σύμβαση η συζήτηση της οποίας ολοκληρώνεται την Τρίτη με την ψήφισή της από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης υπογράμμισε ότι με την επιτυχή ολοκλήρωση του σημαντικότερου και μεγαλύτερου μέρους του PSI και το 30ετές προφίλ αποπληρωμής του χρέους που θα έχουν τα νέα ομόλογα, για πρώτη φορά δημιουργούνται θετικές προοπτικές για τη χώρα ώστε να επιστρέψει σε σταθερά τροχιά ανάπτυξης.

Παράλληλα, επιτέθηκε σε όσους υποστηρίζουν ότι δεν είναι βιώσιμο το χρέος της χώρας, τονίζοντας ότι «ούτε για θριαμβολογίες ούτε για ευχολόγια και διακηρύξεις προσφέρεται».

«Ενόψει των εκλογών πρέπει να μιλάμε και να απευθυνόμαστε στους πολίτες με ειλικρίνεια. Κανένας δεν ισχυρίστηκε ότι τα προβλήματα της χώρας λύθηκαν, αυτό που λέμε είναι ότι για πρώτη φορά δημιουργούνται θετικές προοπτικές» είπε.

«Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, ούτε ιστορικό προηγούμενο» συνέχισε ο Φ.Σαχινίδης, λέγοντας πως «στο χέρι μας είναι να περάσουμε σε φάση ανάπτυξης. Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι να εμπεδωθεί κλίμα σταθερότητας. Η έλλειψη ρευστότητας απειλεί με στραγγαλισμό τις επιχειρήσεις».

Τέλος, ο κ. Σαχινίδης επέκρινε όσους αμφισβητούν το έλλειμμα του 2009 όπως κατατέθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ, τονίζοντας ότι κανένας δεν θα προστατευτεί πίσω από αυτό ούτε θα αποφύγει τις ιστορικές του ευθύνες όταν από το 2004 ξεκίνησε η συσσώρευσή του.