Όπως όλοι ξέρουμε το να τρώμε υγιεινά είναι βοηθάει στο να ζούμε υγιεινά. Πολλοί, όμως, ξεχνούν ό,τι το να μαγειρεύουμε σωστά είναι μέρος αυτού του τρόπου ζωής.

Για το λόγο αυτό μην αφήνετε όλη την προσπάθεια που κάνετε με δίαιτες, γυμναστική, περπάτημα να πάει χαμένη μαγειρεύοντας ή αγοράζοντας απ΄έξω παχυντικές τροφές πλούσιες σε λάδια και λιπαρά.

Ανακαλύψτε έναν άλλο ξεχασμένο τρόπο μαγειρέματος… το μαγείρεμα στον ατμό. Στο μαγείρεμα με τον ατμό, το βραστό νερό δεν έρχεται ποτέ σε επαφή με τα τρόφιμα.

Η θερμότητα από τον ατμό είναι απαλή και ομοιόμορφη. Διαχέεται αργά μέσω των τροφίμων και αφήνει το φαγητό να μαγειρευτεί στο ζουμί του ελαχιστοποιώντας την απώλεια των θρεπτικών συστατικών και διατηρώντας την υφή και τη γεύση του.

Η ευκολότερη μέθοδος μαγειρέματος κρέατος, λαχανικών, ζυμαρικών και άλλων τροφίμων είναι να τα μαγειρέψετε τοποθετώντας τα πάνω σε βραστό νερό.

Παρακάτω δίνονται 9 λόγοι για τους οποίους είναι προτιμότερο να μαγειρεύετε στον ατμό:

•Διατηρεί στα τρόφιμα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους, τις βιταμίνες και τα μέταλλα

•Διατηρεί την υγρασία και τη φρεσκάδα των τροφίμων

•Διατηρεί τα χρώματα ζωηρά και τις φυσικές γεύσεις των τροφών

•Μαλακώνει τις ίνες των τροφίμων, κάνοντάς τα πιο εύπεπτα

•Δεν υπάρχει ανάγκη για μαγειρικό λάδι ή λίπος, με αποτέλεσμα τα γεύματα να είναι πιο ελαφριά και υγιεινά

•Στον ατμό μπορούν να μαγειρευτούν σχεδόν όλα τα τρόφιμα κάνοντάς τον εύχρηστο στην καθημερινότητά σας

•Μπορείτε να μαγειρέψετε ταυτόχρονα διάφορα είδη τροφίμων στα διάφορα επίπεδα του σκεύους χρησιμοποιώντας τον ίδιο ατμό με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πολύτιμης ενέργειας, χρόνου και προσπάθειας

•Οι τροφές μαγειρεύονται εύκολα και γρήγορα, αφού μέσα σε 30 λεπτά μπορείτε να έχετε ένα έτοιμο γεύμα για κατανάλωση

•Διατηρεί την κουζίνα σας καθαρή, αφού δε λερώνεται από λάδια, δε μυρίζει δυσάρεστα, αποφεύγονται οι καπνοί, δεν υπάρχει χάος και το καθάρισμά της γίνεται εύκολα

Γιατί, λοιπόν, και εσείς να μην κάνετε μια δοκιμή; Ανακαλύψτε τα οφέλη του μαγειρέματος με ατμό και κάντε μια νέα αρχή στον υγιεινό τρόπο ζωής. Το μαγείρεμα στον ατμό δεν είναι κάτι νέο αλλά ήταν γύρω σας για αιώνες.

Ξεχάστε τα μικροκύματα ή τις χύτρες ταχύτητας, το μαγείρεμα στον ατμό μπορεί να γίνει απλά και μόνο μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό που τοποθετείται πάνω από μια πηγή θερμότητας, δεν χρειάζονται περίτεχνα και ακριβά σκεύη. Τα οφέλη, όμως, που θα έχετε στην υγεία και τα κιλά σας θα σας κάνουν να εκτιμήσετε αυτό τον τρόπο μαγειρικής.

Ελευθερία Ε. Ρέντζιου
Κλινικός Διατροφολόγος – Διαιτολόγος, Μ. Μed. Sci.
(Βιογραφικό σημείωμα)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook