Το σαφράν ή κρόκος χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην Ελληνική κουζίνα αλλά και σαν γιατροσόφι.

Μπορεί η διαδικασία συλλογής τους να είναι επίπονη αλλά τα οφέλη του αξίζουν κάθε προσπάθεια και κάθε ευρώ!

Οι στήμονες του λουλουδιού, οι οποίοι χρησιμοποιούμε έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών.

Η α-κροκίνη, που δίνει και το χρυσοκίτρινο χρώμα στον στήμονα είναι ένα σημαντικό καροτενοειδές που μαζί με το λυκοπένιο, τα α & β-καροτένια και την ζεαξανθίνη αποτελούν τους εκπροσώπους τον καροτενοειδών και βοηθούν στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στες που οδηγεί σε εμφάνιση του καρκίνου.

Επίσης δρουν ενισχυτικά στο ανοσοποιητικό και προστατεύουν από λοιμώξεις και την ανάπτυξη θρόμβων ενώ σημαντική φαίνεται να είναι η επίδραση του στους ασθενείς που πάσχουν από άσθμα.

Τους έχουν αποδοθεί από την αρχαιότητα αντισηπτικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες, ενώ δρα ευεργετικά στο πεπτικό σύστημα και ακόμα και κατά της κατάθλιψης. Επίσης προστεύει το δέρμα από τις βλάβες που που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και βοηθά στην αντιγήρανση.

Είναι πλούσιο βιταμίνη Α, φυλλικό οξύ, ριβοφλαβίνη, νιασίνη και βιταμίνη C καθώς επίσης σε σίδηρο, σελήνιο, κάλιο, χαλκό, ασβέστιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο.

Συστήνεται η αποφυγή κατανάλωσης του από τις εγκύους.

Γεωργία Σπ. Πετράκη
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
(Βιογραφικό σημείωμα)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook