Στη σκιά της αναταραχής στο ΠΑΣΟΚ λόγω της άρνησης Ραγκούση να υπερψηφίσει την τροπολογία για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, αλλά και της επαπειλούμενης κλιμάκωσης κινητοποιήσεων από την ΠΟΕ-ΟΤΑ, ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου για την Τοπική Ανάπτυξη και Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος έχει βρεθεί η τροπολογία για την αποδέσμευση της κρατικής τακτικής επιχορήγησης των κομμάτων, αλλά και διατάξεις όπως αυτές για τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα μετατροπής των ΦοΔΣΑ σε Ανώνυμες Εταιρείες. Προβλέπει, επίσης, και τη δυνατότητα να παρακρατούνται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, αλλά κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, τα χρήματα που θα οφείλουν οι δήμοι σε ΦοΔΣΑ.

Για την ψήφιση της τροπολογίας που αφορά την αποδέσμευση της τακτικής κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων, ο ΛΑΟΣ θα ζητήσει τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας. Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης αναφέρθηκε στην τροπολογία, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ότι «απέτυχαν στη διαχείριση των οικονομικών τους και τώρα ζητάνε να βάλουν και πάλι χέρι στα κρατικά ταμεία και να βάλει πάλι το χέρι στην τσέπη ο φορολογούμενος, για να πληρώσουν τα κόμματα κάποια κανάλια, ανώνυμα blogs και μαϊμού δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών».

Ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Αριστεράς Ιωάννης Μιχελογιαννάκης κατήγγειλε ότι «την ώρα που κόβονται χρήματα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητούν χρηματοδότηση εκείνοι που χρωστάνε».

Η τροπολογία για τα οικονομικά των κομμάτων είναι «παραβίαση της κόκκινης γραμμής και πρόκληση» και «είναι αδιανόητο σε χρεωμένα κόμματα να τους αυξάνουμε τη χρηματοδότηση και να τους επεκτείνουμε το δικαίωμα της προείσπραξης», είπε ο Κώστας Μαρκόπουλος εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, το ενδιαφέρον στρέφεται στη θέση που θα λάβουν οι βουλευτές κατά τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας που αναμένεται να γίνει το μεσημέρι. Ήδη ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης έχει προαναγγείλει ότι θα απέχει από την ψηφοφορία και μένει να διαπιστωθεί πόσοι ακόμη βουλευτές θα επιλέξουν τη λύση της αποχής ή την καταψήφιση.

Με την έναρξη της συζήτησης ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης κατέθεσε σειρά «βελτιωτικών τροποποιήσεων», ενώ απέσυρε διάταξη που είχε περιληφθεί αρχικά στο νομοσχέδιο και προέβλεπε τη δυνατότητα απευθείας ανάθεσης από τους δήμους έργων μικρής κλίμακας.