Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ \’Αντερς Φο Ράσμουσεν δήλωσε σήμερα ότι βλέπει μια \”αναδυόμενη συμφωνία\” μεταξύ των μελών της Συμμαχίας για το ποιο ρόλο θα παίξουν στο Αφγανιστάν μόλις οι δυνάμεις αυτής της χώρας αναλάβουν την ασφάλειά της το 2015.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνόδου των συμμάχων του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Ράσμουσεν είπε ότι ένας αριθμός κρατών-μελών έχει ήδη υποσχεθεί το μέγεθος των χρηματοδοτικών συνεισφορών του για να βοηθήσει την αφγανική κυβέρνηση να διατηρήσει τις δυνάμεις ασφαλείας μετά το 2014.

\”Είμαι πολύ ευχαριστημένος που ένας αριθμός συμμάχων ανακοίνωσε σήμερα συγκεκριμένες οικονομικές συνεισφορές για τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας στο μέλλον\”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, χωρίς όμως να διευκρινίζει ποιες είναι οι χώρες αυτές ή τα ποσά που έχουν υποσχεθεί.

Αναφερόμενος στις φωτογραφίες, που δημοσιεύτηκαν από την αμερικανική εφημερίδα Los Angeles Times, Αμερικανών στρατιωτών που πόζαραν δίπλα στα ακρωτηριασμένα πτώματα Αφγανών αντάρτών ο Ράσμουσεν δήλωσε: \”Καταδικάζω έντονα αυτές τις φωτογραφίες και φυσικά τις πράξεις αυτές\” που \”σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τις αξίες που είναι η βάση της αποστολής μας στο Αφγανιστάν\”.

Τα γεγονότα αυτά έλαβαν χώρα πριν \”αρκετά χρόνια\” και \”τα θεωρώ ένα μεμονωμένο γεγονός\”, τόνισε ο Ράσμουσεν.

\”Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξουν έκτροπα\” μετά από αυτήν την είδηση, ευχήθηκε διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι \”αυτά τα ατυχή περιστατικά δεν καθορίζουν με κανένα τρόπο\” τη σχέση της Συμμαχίας με το λαό και τις αφγανικές δυνάμεις.

Ο επίσης παρών στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των υπουργών του ΝΑΤΟ Αμερικανός Υπουργός \’Αμυνας Λίον Πανέτα καταδίκασε σθεναρά τις ενέργειες αυτές.

\”Αυτές οι εικόνες δεν αντιπροσωπεύουν καθόλου τις αξίες και τον επαγγελματισμό της συντριπτικής πλειοψηφίας των Αμερικανών στρατιωτών που υπηρετούν σήμερα στο Αφγανιστάν\”, αναφέρει με λύπη σε ανακοινωσή του ο επικεφαλής του Πενταγώνου, ο οποίος δηλώνει επίσης \”απογοητευμένος\” από τη δημοσίευση αυτών των εικόνων από την αμερικανική εφημερίδα.

Ο Ράσμουσεν αναφερόμενος τέλος στην Τουρκία, κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι η χώρα αυτή δεν υπέβαλε αίτημα για βοήθεια στην αντιμετώπιση της βίας στα σύνορά της με τη Συρία, αλλά ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο για διαβούλευση για οποιοδήποτε ζήτημα ασφαλείας, σύμφωνα με τους κανόνες του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook