ΑΛΗΘΕΙΑ

Η αγάπη που έχουν οι έφηβοι στα ανθρακούχα ποτά τύπου κόλα, είναι όλο και πιο έντονη τα τελευταία χρόνια. Πολλοί δεν μπορούν να καταλάβουν τι τραβά τα παιδιά τόσο πολύ στην κατανάλωση των συγκεκριμένων ποτών.

Τα βλέμματα στράφηκαν στην περιεκτικότητα των αναψυκτικών σε καφεΐνη, η οποία σύμφωνα με τις βιομηχανίες προστίθεται για να βελτιώσουν την γεύση του.

Οι ερευνητές όμως του Πανεπιστήμιου της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο αμφισβήτησαν τις αθώες προθέσεις τις βιομηχανίας για την χρήση καφεΐνης ανησυχώντας για την πιθανότητα εθισμού των παιδιών από αυτήν.

Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι οι έφηβοι παρουσιάζουν σταδιακά, μεγαλύτερη προτίμηση ακόμα και σε άγνωστα αναψυκτικά, όταν περιείχαν σημαντική ποσότητα καφεΐνης αλλά δεν εμφάνιζαν ίχνη εθισμού ή προβλήματα από την κατανάλωση τους.

Η δοσολογία που χρησιμοποιήθηκε ήταν κατά μέσο όσο 100mg δηλαδή μεγαλύτερη από τα αναψυκτικά που βρίσκουν στο εμπόριο. Ακόμα και τα παιδιά που δεν συνήθιζαν να καταναλώνουν αναψυκτικά, βρέθηκαν να είναι το ίδιο επιρρεπή με τα υπόλοιπα.

Από μας τίθεται το ερώτημα και η ανησυχία για το τι γίνεται με τα παιδιά που καταναλώνουν αυτού του τύπου να αναψυκτικά σε υπερβολικές ποσότητες και τα mg της καφεϊνης δεν είναι 100 μόνο αλλά πολλά περισσότερα αφού καταναλώνονται αντί νερού.

Και πως βέβαια επηρρεάζεται το σωματικό τους βάρος και η υγεία τους από την κατανάλωση ζάχαρης και συντηρητικών;

Γεωργία Σπ. Πετράκη
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
(Βιογραφικό σημείωμα)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook