Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες τηλεφώνησε στην κρατική τηλεόραση από την Κούβα χθες, Δευτέρα, για να διαψεύσει τις φήμες που κυκλοφορούσαν εξαιτίας της εννιαήμερης σιωπής του, ότι απεβίωσε στην διάρκεια της θεραπείας στην οποία υποβάλλεται για την αντιμετώπιση του καρκίνου που τον είχε προσβάλει σε νοσοκομείο στην Αβάνα.

"Φαίνεται ότι θα πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με αυτές τις φήμες, διότι είναι ένα μέρος της δουλειάς των εργαστηρίων του ψυχολογικού πολέμου, ή βρώμικου πολέμου", είπε ο 57χρονος σοσιαλιστής πολιτικός.

Αφότου αναχώρησε για την Κούβα την 14η Απριλίου για να υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία, ο Τσάβες έχει απευθυνθεί στους πολίτες της Βενεζουέλας μόνο με σύντομα μηνύματα μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Με απουσία φωτογραφιών ή βίντεο από την Αβάνα, η ασυνήθιστα μακρά σιωπή του Τσάβες ενέτεινε τη φημολογία για την υγεία του και τις αμφιβολίες για την κατάστασή του καθώς αναμένεται να συνεχίσει την εκστρατεία του για να επανεκλεγεί την 7η Οκτωβρίου.

Ο Τσάβες ανέφερε ότι η θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου είναι "δύσκολη", αλλά αναρρώνει και σχεδιάζει να επιστρέψει στο Καράκας την Πέμπτη 26η Απριλίου—αν και πρόσθεσε ότι θα χρειαστεί άλλον έναν κύκλο ραδιοθεραπείας.

"Ορισμένοι θα ήθελαν να με δουν να φεύγω από εδώ τροχάδην, όχι ακόμα, αφήστε με να αναρρώσω. Πρέπει να ξεκουραστώ και να προσέχω την δίαιτά μου, τη θεραπεία και τις ώρες. Αυτές οι φήμες κάνουν ζημιά μερικές φορές", δήλωσε ο Τσάβες.

Πρόσθεσε ότι οι φήμες για την κατάστασή του είναι τόσο έντονες που ακόμη κι η μητέρα του ανησύχησε και χρειάστηκε να της τηλεφωνήσει.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες διαμαρτυρήθηκε ότι ο Τσάβες κυβερνά τη Βενεζουέλα εξ αποστάσεως, μέσω Twitter, από ένα νοσοκομειακό κρεβάτι στην Αβάνα.

Μια από τις πρώτες ενέργειες που αναμένεται να κάνει ο πρόεδρος όταν επιστρέψει είναι να υπογράψει για να επικυρώσει, έτσι, το νέο νόμο για τα εργασιακά ο οποίος τίθεται σε ισχύ την 1η Μαΐου.

Ο Ντιοσδάδο Καμπέγιο, σύμμαχος του Τσάβες και πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι έχει μια "νοσηρή εμμονή" με την υγεία του προέδρου.

"Η αλήθεια είναι ότι αυτοί οι πικραμένοι άνθρωποι δεν μαθαίνουν. Λέγανε για ημέρες ότι ο Κομαντάντε πέθανε", δήλωσε.

Οι αντίπαλοι του Τσάβες τον επικρίνουν ότι κρατά τη χώρα στο σκοτάδι για την σοβαρότητα της ασθένειάς του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο καρκίνος έκανε μετάσταση από την πυελική χώρα.

Πριν να αναχωρήσει για την Κούβα νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο Τσάβες είχε παραδεχθεί ότι η ραδιοθεραπεία είναι κοπιαστική σωματική και δεν μετέβη στη Σύνοδο της Αμερικής στην Κολομβία μετά τις συμβουλές των γιατρών του.

Η επενδυτική Barclays Capital σε ένα σχόλιό της χθες επισήμανε πως "ο πρόεδρος Τσάβες μοιάζει να βρίσκεται σε μια παράδοξη κατάσταση, στην οποία δεν μπορεί να κερδίσει τις εκλογές εκτός αν συνεχίσει την εκστρατεία του αλλά, εάν συνεχίσει, η πίεση θα μπορούσε να μειώσει το προσδόκιμο ζωής του".

Ο Καπρίλες, πρώην κυβερνήτης πολιτείας και ενωτικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης που θα αντιμετωπίσει τον Τσάβες, επικρίνει τον Τσάβες διότι δεν κάνει όπως πρέπει την δουλειά του.

"Το να κυβερνά μέσω Twitter, το να εγκρίνει νόμους μέσω Twitter χωρίς να διαβουλεύεται με κανέναν, είναι προσβολή για το λαό. Τα προβλήματα αυτής της χώρας δεν μπορούν να λυθούν μέσω Twitter", υποστήριξε.

Πάντως ο Τσάβες παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των φτωχότερων ψηφοφόρων της Βενεζουέλας που είναι οι ωφελημένοι των κοινωνικών προγραμμάτων του.

Σχεδόν όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν στον Τσάβες άνετο, διψήφιο προβάδισμα έναντι του Καπρίλες και τα συχνά ταξίδια του στην Κούβα, όπου έχει ταξιδέψει τέσσερις φορές από την 24η Μαρτίου, δεν μοιάζουν να μεταβάλλουν την ισορροπία.

Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα από το ινστιτούτο Hinterlaces κατέδειξε ότι το 53% των ψηφοφόρων προτίθεται να ψηφίσει τον Τσάβες τον Οκτώβριο έναντι ενός 34% που δήλωσε το ίδιο για τον Καπρίλες, με το ποσοστό του προέδρου να καταγράφει αύξηση 1% από την αντίστοιχη δημοσκόπηση του περασμένου μήνα.

protothema.gr