Βλέπετε το βάρους του παιδιού σας να αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς και αρχίζετε να ανησυχείτε για την ανάπτυξη του και την εξέλιξη της υγείας του. Αρχίζετε να το περιορίζετε, να είστε πιο αυστηροί, πολλές φορές απογοητεύεστε, φωνάζετε, μαλώνετε και ούτως καθεξής.

Μήπως είναι ώρα να αναθεωρήσετε τον τρόπο προσέγγισης του θέματος;

 Ας αρχίσουμε να αποκλείουμε σιγά σιγά περιπτώσεις που συμβάλλουν στην διαμόρφωση του βάρους του παιδιού σας.

Ρωτήστε τον εαυτό σας, τον σύντροφο σας, τον δάσκαλο και το άτομο που τα προσέχει αν υπάρχει διαφοροποίηση στην συμπεριφορά του και αν συμπίπτει με αλλαγή του βάρους του.

Ερευνήστε τα ντουλάπια και το ψυγείο του σπιτιού σας και το τι προσφέρει το κυλικείο. Νομίζω ότι είναι κατανοητό ότι είναι αδύνατον να περιμένετε από το παιδί σας να πειθαρχήσει ενώ εσείς αγοράζετε συστηματικά σοκολάτες, αναψυκτικά και γενικά τρόφιμα με κενές θερμίδες.

Ζητήστε από το παιδί σας να κάνετε μια καταγραφή των τροφίμων που καταναλώνει καθημερινά. Έτσι θα ελέγχξετε την ποσότητα και την ποιότητα της τροφής που καταναλώνει αλλά και θα συνειδητοποιήσετε κατά πόσο ακολουθείτε τις συστάσεις για το παδί αλλά και ολόκληρη την οικογένεια σας. Μήπως έχετε περισσότερες φορές ζυμαρικά επειδή είναι εύκολα στο μαγείρεμα; Μήπως είναι παραπάνω η συχνότητα κατανάλωσης κρέατος ενώ λείπουν τα φρούτα;

Ελέγξτε αν κάνει συχνά γεύματα το παιδί σας γιατί υπάρχει περίπτωση να καταλήγει να τρώει μεγάλες ποσότητες τροφής λόγω των παρατεταμένων διαστημάτων αφαγίας μέσα στην ημέρα του. Το ίδιο ισχύει και για την κατανάλωση πρωινού ή για την \’\’ εξαφάνιση\’\’ του βραδινού γεύματος προκειμένου να χάσει βάρος. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να νιώθει το παιδί στέρηση και να καταλήξει σε υπερβολές με την πρώτη ευκαιρία.

Προετοιμάστε τα ψώνια σας, το γεύμα σας, την ημέρα σας, την εβδομάδα σας, το παιδί σας! Όταν όλα είναι έτοιμα τότε θα ελαχιστοποιηθούν οι περιπτώσεις που θα ξεφύγετε από το πρόγραμμα σας. Τα παιδιά χρειάζονται πρόγραμμα και οργάνωση γιατί αυτό τους δημιουργεί το αίσθημα της σταθερότητας και της ασφάλειας.

Συζητήστε μαζί του τις σωστές επιλογές που μπορεί να κάνει στην διατροφή του και πως αυτό θα τον βοηθήσει στην φυσιολογική ανάπτυξη του χωρίς διαφωνιές μέσα στην καθημερινότητα σας.

Για να είστε σίγουροι για την σωστή ανάπτυξη του παιδιού σας, μην αμελείτε τα ραντεβού με την παιδίατρο σας, ώστε να ελέγχεται η πορεία του από τις καμπύλες ανάπτυξης και φυσικά ένα ετήσιο προληπτικό έλεγχο. Και αν υπάρχει πρόβλημα αυξημένου βάρους ή διατροφικής έλλειψης, οι μόνοι ειδικοί για να βοηθήσουν το παιδί σας είναι οι πτυχιούχοι διαιτολόγοι- διατροφολόγοι.

Γεωργία Σπ. Πετράκη
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
(Βιογραφικό σημείωμα)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook