Η πολιτική αστάθεια και το γεγονός ότι οι πολιτικοί αρχηγοί δεν κατάφεραν να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνεργασίας οδήγησαν πολλούς καταθέτες να μεταφέρουν τα χρήματα τους σε τράπεζες του εξωτερικού.

Με δραματικούς τόνους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιέγραψε την τραγική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Ο Κάρολος Παπούλιας πριν αρχίσει η σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς την Δευτέρα το απόγευμα είχε επικοινωνήσει με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη.

Ο Πρόεδρο της Δημοκρατίας σύμφωνα με τα πρακτικά είπε στους πολιτικούς αρχηγούς: «Οι αναλήψεις και οι εκροές μέχρι τις 16.00’ η ώρα που τον πήρα (τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος), ξεπερνούσαν τα 600 εκατομμύρια ευρώ, έφτασαν τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Εκεί δεν προστίθενται και όλες αυτές οι εντολές που πήραν οι τράπεζες για να μετατρέψουν σε ομόλογα γερμανικού δημοσίου και σε άλλα τέτοια πράγματα. Υπολογίζουν ότι κι αυτά θα συμποσούνται περίπου στα 800 εκατομμύρια ευρώ. Τις επόμενες δύο μέρες θα είναι χειρότερη η κατάσταση. Χαρακτηριστικά μου είπε ο κ. Προβόπουλος ότι βεβαίως δεν υπάρχει πανικός, αλλά υπάρχει ένας μεγάλος φόβος, ο οποίος μπορεί να εξελιχθεί σε πανικό. Ανέφερε επίσης ότι η αντοχή των τραπεζών είναι πολύ μικρή αυτή τη στιγμή» τόνισε ο Κάρολος Παπούλιας.

Οι πολιτικές εξελίξεις έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους καταθέτες οι οποίοι είτε σπεύδουν να πάρουν τις καταθέσεις τους είτε εκφράζουν την ανησυχία τους μέσω εκατοντάδων ερωτημάτων προς τα καταστήματα των τραπεζών.

Χθες, Τρίτη συνεχίσθηκε η εκροή καταθέσεων και σύμφωνα με πληροφορίες τα κεφάλαια που αποσύρθηκαν από το τραπεζικό σύστημα ήταν υψηλότερα σε σχέση με το ποσό των 800 εκατ. ευρώ που έφυγε από τα τραπεζικά γκισέ την Δευτέρα 14 Μαίου. Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν ότι «η είσοδος της χώρας σε μία νέα προεκλογική περίοδο προκαλεί αναταράξεις καθώς επιτείνει την αβεβαιότητα, ωστόσο συνιστούν ψυχραιμία καθώς κινδυνεύουμε να πυροβολήσουμε μόνοι μας τα πόδια μας».

Σε ερώτημα εάν οι πελάτες έχουν απευθυνθεί στο τραπεζικό σύστημα με αίτημα να πάρουν τα χρήματα που διαθέτουν, τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη απαντούν πως «πράγματι υπάρχουν αιτήματα για άμεση εκταμίευση σήμερα και τις επόμενες ημέρες».

Σε μία προσπάθεια να ηρεμήσει το σύστημα, τουλάχιστον ως προς το σκέλος της ρευστότητας, επισπεύστηκε, με απόφαση που ελήφθη στο περιθώριο του προχθεσινού eurogroup η διάθεση των 18 δις ευρώ από τον EFSF προς τις ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.