Εκτιμήσεις για απώλειες άνω των 2 δις. Ευρώ στην αγορά, λόγω της εντεινόμενα αρνητικής εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.

\"\"
H πτώση αυτή αναμένεται, δυστυχώς, να έχει συνεχιστεί περίπου στο ίδιο επίπεδο για ολόκληρο το πρώτο τετράμηνο του έτους, με δεδομένο ότι η οικονομική κρίση στην Ευρώπη επιδεινώθηκε. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εκτιμήσεις του προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργου Τσακίρη, που κάνει λόγο για μείωση των τουριστικών εισπράξεων φέτος της τάξης του 15%.

Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε απώλεια εσόδων της τάξης του 1,56 δισ. Εάν στο ποσό αυτό συνυπολογιστούν οι έμμεσες συνέπειες από την απώλεια της πολλαπλασιαστικής επίπτωσης των εσόδων στην οικονομία, το πλήγμα στο ΑΕΠ, που είναι πλέον της τάξης των 200 δισ. ευρώ, ξεπερνά το 1% του ΑΕΠ. Τα μεγέθη αυτά δεν έχουν, όμως, συνυπολογιστεί στις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού και, επιπλέον, θα επιφέρουν σημαντική μείωση και των φορολογικών εσόδων, απειλώντας να τινάξουν στον αέρα τις περισσότερες παραδοχές για την οικονομία.

Η ύφεση στον τουρισμό θα πλήξει, βέβαια, σειρά άλλων κλάδων, με μεγάλες ελληνικέςεπιχειρήσεις, όπως, για παράδειγμα, τα ΚΑΕ ή τις αεροπορικές, που στηρίχθηκαν σε μεγάλο βαθμό πέρυσι στην άνοδο του τουρισμού.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των ΚΑΕ του ομίλου Folli Follie Group, όπου οι πωλήσεις του κλάδου του λιανικού ταξιδιωτικού εμπορίου το 2011 αυξήθηκαν εντυπωσιακά κατά 15,1% και ανήλθαν σε 291 εκατ. ευρώ. Μεγάλο μέρος αυτής της επίδοσης οφείλεται στις αυξημένες αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία, την Τουρκία και το Ισραήλ, αγορές που, εάν κι εφέτος πάνε καλά, ενδέχεται να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά στις αναμενόμενες απώλειες από την Κεντρική Ευρώπη.

Θέσεις εργασίας

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει φέτος η οικονομία από την προβλεπόμενη ύφεση στον τουρισμό, αρκεί να αναφερθεί ότι το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών το 2011 είχε αυξηθεί κατά 1,4 δισ. ευρώ ή 10,4% σε σύγκριση με το 2010. Η αύξηση αυτή αντανακλά την άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες, αλλά και τον περιορισμό των καθαρών πληρωμών για «λοιπές» υπηρεσίες, εξελίξεις οι οποίες υπεραντιστάθμισαν τη μείωση των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών, υπογραμμίζει η ΤτΕ.

Το 2010, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν επεξεργασμένα στοιχεία για τη συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομία, η συμβολή του στο ΑΕΠ της Ελλάδας φτάνει το 15,4%, ενώ η συνολική απασχόληση στην τουριστική οικονομία (754.400 θέσεις εργασίας) αντιστοιχεί στο 17,1% των απασχολουμένων.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (WTO), η Ελλάδα το 2010 ήταν 17η σε επίπεδο διεθνών αφίξεων και 21η σε επίπεδο εσόδων. Επίσης, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), το 2011 η χώρα καταλαμβάνει την 29η θέση μεταξύ 139 χωρών στον Δείκτη Ταξιδιωτικής και Τουριστικής Ανταγωνιστικότητας, ενώ στον Γενικό Δείκτη Ανταγωνιστικότητας καταλαμβάνει μόλις την 83η.

Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι ο ελληνικός τουρισμός μαζί με την εμπορική ναυτιλία είναι από τους ελάχιστους τομείς της εθνικής οικονομίας οι οποίοι είναι ανταγωνιστικοί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πηγή:www.capital.gr

Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook