Οι Ιταλοί ανακριτές προσπαθούν να εξακριβώσουν ποιος κρύβεται πίσω από την θανατηφόρα έκρηξη του σχολείου «Μορβίλλο Φαλκόνε» στο Μπρίντιζι της Κάτω Ιταλίας, κατά την οποία έχασε την ζωή της η δεκαεξάχρονη Μελίσσα Μπασσι και τραυματίσθηκαν άλλοι έξι συμμαθητές της. Μια άλλη δεκαεξάχρονη κοπέλα, η Βερόνικα Καποντιέτσι, είναι σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν από την εισαγγελία της πόλης της Κάτω Ιταλίας, βρέθηκαν θραύσματα ωρολογιακού μηχανισμού και η σύνδεση των τριών φιαλών υγραερίου, που προκάλεσαν την έκρηξη, είχε γίνει με σχετικά πρόχειρο τρόπο.

Σε όλη την Ιταλία, στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκαν σήμερα αυθόρμητες διαδηλώσεις συμπαράστασης προς τα θύματα της απάνθρωπης αυτής επίθεσης, τις οικογένειές τους και για να υπογραμμισθεί, παράλληλα, ότι η τυφλή βία δεν πρόκειται ποτέ να ανατρέψει την Δημοκρατία.

Πολλές ενδείξεις οδηγούν προς την τοπική μαφία της Απουλίας, το Ιερό Ενωμένο Στεφάνι. Η πρόσφατη σύλληψη νονών, οι απειλές που δέχθηκαν έμποροι της περιοχής, αλλά και το ότι σε τέσσερις ημέρες, συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από την δολοφονία του δικαστικού Τζοβάννι Φαλκόνε και της γυναίκας του, που πάλεψαν με όλες τους τις δυνάμεις κατά της μαφίας, οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Το τεχνικό λύκειο του Μπρίντιζι, με ειδίκευση στην μόδα, τους έχει αφιερωθεί, λέγεται «Μορβίλλο Φαλκόνε». Όπως τονίζουν, όμως, εισαγγελικές πηγές και σχολιαστές, δύσκολα η μαφία θα προγραμμάτιζε επίθεση σε σχολείο στο οποίο, μάλιστα, φοιτούν, σχεδόν αποκλειστικά, κοπέλες.

Η «παραδοσιακή», μαφιόζικη μέθοδος, προβλέπει, συνήθως, εκρήξεις και επιθέσεις κατά την διάρκεια της νύχτας, για να σταλεί ένα σαφές μήνυμα εκφοβισμού.

Εκτός και αν το Ιερό Ενωμένο Στεφάνι αποφάσισε να κάνει ένα «τραγικό άλμα», όπως η Κόζα Νόστρα το 1992, όταν, με βομβιστικές επιθέσεις στην Φλωρεντία και την Ρώμη, είχε προσπαθήσει να κηρύξει πραγματικό πόλεμο στο ιταλικό κράτος. Και τότε, όμως, οι εκρήξεις είχαν γίνει την νύχτα, και δεν είχαν προκληθεί θύματα.

«Η τυφλή αυτή βία θυμίζει περισσότερο τις πιο σκοτεινές σελίδες τις τρομοκρατίας και, ειδικότερα, την νεοφασιστική τρομοκρατία της δεκαετίας του εβδομήντα», τονίζει το δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι Rai Tre.

Σύμφωνα με την Rai, «εξετάζονται διάφορα ενδεχόμενα, ακόμη και εκείνο της διεθνούς τρομοκρατίας».

«Όποιος και αν είναι ο εντολοδότης, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική πράξη, υπό την έννοια ότι επλήγησαν αθώα θύματα. Αυτός είναι ο χαρακτήρας της επίθεσης», τόνισε ο Ιταλός εθνικός εισαγγελέας κατά της μαφίας, Πιέτρο Γκράσσο.

«Οι τόσες συμπτώσεις που προβλήθηκαν στην αρχή, μπορεί να μην είναι τίποτα παραπάνω από συμπτώσεις. Πρέπει να αναρωτηθούμε: ποιος ευνοείται; Μπορεί να μην πρόκειται για μαφιόζικη επίθεση, διότι οι μαφιόζικες οργανώσεις, κατά την περίοδο αυτή, βρίσκονται σε αναζήτηση κοινωνικής αποδοχής», συμπλήρωσε, τέλος, ο εισαγγελέας του Λέτσε Κατάλντο Μόττα.

real.gr από  ΑΠΕ-ΜΠΕ