Η ισπανική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει να προσφύγει στους μηχανισμούς στήριξης, υπογράμμισε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν -μετά τους δραματικούς τόνους από τη Μαδρίτη πως η πόρτα των αγορών «κοντεύει να κλείσει» με φόντο τα προβλήματα στον τραπεζικό της τομέα.

H Ισπανία, τόνισε ο Ρεν την Τετάρτη από τη Ρίγα της Λετονίας, «δεν έχει υποβάλει αίτημα για οικονομική στήριξη».

Η χώρα, συμπλήρωσε ο επίτροπος σύμφωνα με το Reuters, «εργάζεται σκληρά για να εξασφαλίσει την εξυγίανση των δημοσιονομικών της και την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού της τομέα».

H Mαδρίτη υφίσταται τεράστια πίεση από τις αγορές, με το πρόβλημα να επιτείνεται καθοριστικά από την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού της τομέα. Τα σενάρια πως θα προχωρήσει σε προσφυγή «α λα ιρλανδικά» -καθώς οι ανάγκες στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα είχαν στρέψει το Δουβλίνο στην τρόικα- ενισχύονται, και για αυτό η Κομισιόν ζητά πιεστικά από την Ισπανία να παρουσιάσει το σχέδιό της για την Bankia.

Ενδεικτικοί της κατάστασης ήταν οι δραματικοί τόνοι που είχε χρησιμοποιήσει την Τρίτη ο Ισπανός υπουργός Προϋπολογισμού Κριστόμπαλ Μοντόρο: «Το πριμ κινδύνου δείχνει ότι η πόρτα της αγοράς δεν είναι ανοιχτή για την Ισπανία. Το πριμ κινδύνου δείχνει ότι ως κράτος έχουμε πρόβλημα όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά όταν θέλουμε να αναχρηματοδοτήσουμε το χρέος μας» είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook