Πενήντα διεθνείς οργανώσεις αρωγής και υπηρεσίες του ΟΗΕ καλούν το Ισραήλ να προχωρήσει στην άρση του αποκλεισμού στη Λωρίδα της Γάζας, στην πέμπτη επέτειο από την επιβολή του μέτρου μετά την αιχμαλώτιση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ και την κατάληψη του ελέγχου του παλαιστινιακού θύλακα από τη Χαμάς. Οι οργανώσεις υπογραμμίζουν τα δεινά που υφίσταται ο πληθυσμός και σημαίνουν συναγερμό για το νερό της Γάζας που είναι επικίνδυνο και ακατάλληλο προς πόση...

«Εδώ και πέντε χρόνια στη Λωρίδα της Γάζας, πάνω από 1,6 εκατ. άνθρωποι υφίστανται αποκλεισμό κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Οι μισοί και πλέον είναι παιδιά» αναφέρει κοινή ανακοίνωση των οργανώσεων -περιλαμβανομένων της Oxfam, της Διεθνούς Αμνηστίας, των Γιατρών του Κόσμου, της Save the Children, της Unicef και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Η κυβέρνηση του Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπη με εντεινόμενες διεθνείς επικρίσεις σε ό,τι αφορά τον αποκλεισμό», αναφέρουν οι οργανώσεις.

Σε έγγραφα που δημοσιεύουν στην πέμπτη επέτειο της επιβολής του αποκλεισμού, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι διεθνείς οργανισμοί υπογραμμίζουν τα δεινά που υφίσταται ο πληθυσμός, όπως το κλείσιμο από το 2007 του 30% των εταιρειών στη Γάζα, όπου το 80% των κατοίκων εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια.

Ταυτόχρονα, τονίζουν ότι το «90% ως 95% του νερού του δικτύου υδροδότησης στη Γάζα είναι ακατάλληλο προς πόση» και οι περιορισμοί που επιβάλλει το Ισραήλ στις εισαγωγές πολλών κατασκευαστικών υλικών στη Γάζα προκαλούν σοβαρότατα προβλήματα για «πάνω από 71.000 κατοικίες ή περίπου το 23% του συνόλου των καταλυμάτων» στον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με μελέτες που έκαναν οι ίδιες ΜΚΟ και οργανισμοί.

Το Ισραήλ είχε επιβάλει αποκλεισμό στη Γάζα μετά την αιχμαλώτιση και ομηρεία του στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ τον Ιούλιο του 2006 -ο οποίος τελικά απελευθερώθηκε τον Οκτώβριο του 2011 με αντάλλαγμα την απελευθέρωση περίπου 1.000 Παλαιστινίων κρατουμένων. Ο αποκλεισμός κλιμακώθηκε τον Ιούνιο του 2007, μετά τη δια της βίας ανάληψη του ελέγχου της Λωρίδας της Γάζας από το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Οι ισραηλινές αρχές είχαν ανακοινώσει την άμβλυνση του αποκλεισμού την 20ή Ιουνίου 2010, μετά τη φονική επίθεση ειδικών δυνάμεων την 31η Μαΐου 2010 σε διεθνή ύδατα εναντίον στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια με προορισμό τη Γάζα.

Ωστόσο συνεχίζουν να επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς στην κυκλοφορία προσώπων και αγαθών, καθώς και έναν αυστηρό ναυτικό αποκλεισμό.