Τις προτάσεις του για την ενίσχυση της οικονομικής ενοποίησης της Ευρωζώνης, ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει ο Χέρμαν βαν Ρομπάι στην επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στα τέλη Ιουνίου.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού  Συμβουλίου από το βήμα της Συνόδου των G20 στο Μεξικό: "τον Ιούνιο θα ξεκινήσουμε ένα σχέδιο που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους ώστε πριν τον Δεκέμβριο να δείξουμε ότι δεν έχουμε μόνο μια νομισματική ένωση αλλά και μια οικονομική ένωση. Κάτι που θα φέρει σταθερότητα στο ευρώ και στην Ευρωζώνη".

Παράλληλα σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια πιο ολοκληρωμένη χρηματοοικονομική ενοποίηση, σε μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση και σε μεγαλύτερη οικονομική ενοποίηση.

Στη δικιά του ανακοίνωση, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο υποστήριξε ότι οι συνομιλίες με τους ηγέτες υπήρξαν «ειλικρινείς και ανοιχτές» και ότι οι εκκλήσεις για μεγαλύτερη ενοποίηση έρχονται και από έξω από την Ε.Ε.

Αλλά δεν παρέλειψε να φανεί και πικρόχολος κατά των μη Ευρωπαίων μελών των 20 λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να ακούμε από όλα τα μέρη του κόσμου να ζητούν από την Ε.Ε. και συγκεκριμένα από την Ευρωζώνη, να εμβαθύνει η ενοποίηση»…